U Brčkom dvije osobe pozitivne na korona virus

85

„Prema posljednjim informacijama u vezi sa epidemiološkom situacijom na području Brčko distrikta BiH pod medicinskim nadzorom se nalazi 888 lica, a na korona virus je testirano ukupno 14 lica. Jutros smo dobili podatke da su za dva lica testovi pozitivni i ujedno ovo je i prvo dvoje oboljelih od korona virusa na prostoru Brčko distrikta Bosne i Hercegovine”, rekao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH i komandant Kriznog štaba, na današnjoj konferenciji za medije.

Prema njegovim riječima njihovo zdravstveno stanje je stabilno. Riječ je o mlađim osobama rođenim 1989. i 1990. godine, a koje su boravile na Karibima i u Distrikt došle preko Francuske i Srbije.

„Te osobe se od 18. marta nalaze u izolaciji i prema podacima JZU „Zdravstveni centar Brčko” njihovo zdravstveno stanje je stabilno i ne radi se o težoj kliničkoj slici koja bi zahtijevala bolničko liječenje. Radi se o dosta odgovornoj i savjesnoj porodici, jer je riječ o bračnom paru, i prema njihovim tvrdnjama, koje se i provjeravaju, oni nisu imali kontakata. Treća osoba, koja ih je dovezla s graničnog prelaza između BiH i Srbije, takođe se nalazi u izolaciji pod pretpostavkom da bi moglo biti riječi o korona virusu. Ta osoba koja ih je dovezla je dan ranije pripremila zalihe hrane i prema njenoj vlastitoj tvrdnji nakon 18. marta nisu imali bilo kakve kontakte”, rekao je gradonačelnik Milić, dodajući da su preduzete i pojačane mjere na dezinfekciji stana i šire okoline.

„Za sada je situacija pod kontrolom i nadam se da će tako i ostati”, istakao je gradonačelnik.

Anđa Nikolić, šef Pododjeljenja za javno zdravstvo u Vladi Brčko distrikta BiH, rekla je da su pozitivni rezultati nalaza očekivani i da je bilo samo pitanje vremena kada će se pojaviti zaražene osobe u Brčkom.

„Danas u toku dana putem e-maila ćemo i zvanično dobiti rezultate nalaza koji su nam jutros saopšteni telefonski. Ove dvije osobe su pod zdravstvenim nadzorom bile tokom sveg ovog vremena, a imajući u vidu da ih je dovezla majka, ona je takođe u izolaciji i za nju će biti urađeno testiranje. Napominjem, testiranje će biti urađeno za sve one za koje to bude potrebno da se uradi i proslijediće se dalje na analizu”, rekla je Nikolić.

Gradonačelnik Siniša Milić u obraćanju novinarima još je jednom podsjetio da je u Distriktu na snazi niz mjera da bi se smanjilo širenje korona virusa, ali da je moguće i preduzimanje drugih mjera.

„Neko će reći da su te mjere drastičnije. One za nas nisu drastične, postoje bolje i najbolje mjere, dakle, preduzimamo najbolje mjere da preveniramo pojavu korona virusa. Kada je u pitanju poštovanje mjere policijskog sata, prvi je utisak da je građani poštuju“, dodao je Milić.

On je istakao da će na prvoj narednoj sjednici Vlada Brčko distrikta BiH donijeti i odgovarajuće mjere koje će se odnositi na ublažavanje stanja u kojem se nalaze privrednici, a koje je nastalo nakon što su uvedene mjere o zatvaranju pojedinih djelatnosti i ograničavanju radnog vremena.

„Mislim da ćemo već sutra na vanrednoj sjednici, koju ćemo održati putem linka, usvojiti određene zaključke i proslijediti ih Skupštini Brčko distrikta BiH”, kazao je Milić.

On je naglasio da Vlada Brčko distrikta BiH preduzima sve da bi se obezbjedila potrebna oprema koja olakšava borbu s virusom i da ima dosta privrednika koji se javljaju da pomognu.

„Hvala svima koji se stavljaju na raspolaganje u borbi protiv korona virusa. Ima dosta privrednika koji se javljaju i spremni su da pomognu. Neki od njih su već pomogli u dostavljanju zaštitne opreme i drugih materijala. Takođe, pokrenuli smo i zvanične procedure za nabavku većih količina zaštitne opreme i to je sve u toku. Pripremamo se i za daljnji korak, za nabavku respiratora”, zaključio je gradonačelnik.