U Brčkom nema oboljelih od korona virusa

83

S današnjim datumom (08.03.2020. godine) pod zdravstvenim nadzorom Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH-Pododjeljenja za javno zdravstvo, nalazi se pet lica, koja su određeno vrijeme boravila na području Italije u posljednjih petnaest dana. Nije registrovan niti jedan slučaj oboljenja od Corona virusa, niti ova lica imaju bilo kakve simptome respiratorne infekcije, ali su i dalje pod nadzorom (kućna izolacija), saopšteno je iz Vlade Distrikta.

Putnici koji dolaze iz područja NR Kine, Južne Koreje, Singapura, Japana, Irana i Italije su dužni da se odmah po povratku iz navedenih zemalja jave na broj telefona 049 / 215-556, Pododjeljenju za javno zdravstvo. Putnici povratnici koji se ne prijave ili daju neistinite podatke će biti sankcionisani.

I dalje je na snazi zabrana organizovanja ekskurzija čija je destinacija neka od gore spomenutih zemalja. Isto tako je potrebno primjenjivati pojačane opšte mjere higijene koje su prethodnih dana saopštavane, te generalne preporuke za smanjenje rizika od akutnih respiratornih i drugih infekcija ( gripe).

Takođe, u skladu s odlukom Kriznog štaba u zdravstvu BD BiH donesenoj na 3. sjednici, dana 07.03.2020. godine, se:
1. Nalaže otkazivanje posjeta domovima za smještaj i njegu starijih lica.
2. Nalaže pružaocima usluga javnog prijevoza pojačana dezinfekcija sredstava javnog prijevoza (autobusi, taxi automobili) uobičajenom hemijskim sredstvima za dezinfekciju koja služe za tu svrhu u domaćinstvu.

Ukoliko osoba ima povišenu temperaturu, kašlje ili otežano diše, potrebno je najprije medicinsku pomoć, odnosno savjet, potraži telefonskim putem, na broj 049 / 232-151, ne da dolazi u JZU, navodi se u saopštenju.

Vijest koja se pojavila 07.03. oko 11:00 časova o navodnoj sumnji na simptome Corona virusa jednog lica koje je dijelom proputovalo Italiju i stiglo na područje Distrikta, nije tačna, saopšteno je iz Kriznog štaba.