U Brčkom nema zaraženih od korona virusa

51

„Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta prati stanje kako u užem tako i u širem okruženju, prikuplja informacije od entitetskih ministarstava zdravstva, zavoda za javno zdravstvo, te je, na osnovu informacija kojima raspolažemo, procjena od mogućnosti pojave korona virusa vrlo niska. Trenutno nema zaraženih niti indicija o pojavi ovog virusa u Brčkom“, rekao je na konferenciji za medije šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Akif Pezerović.

On je dodao da je Odjeljenje, iz predostrožnosti, preduzelo niz mjera u vezi sa mogućnošću pojave ovog virusa.

„U slučaju bilo kakvih sumnji o pojavi korona virusa, obezbjeđen je broj telefona za pacijente koji je dostupan 24 sata, a to je 049/217-422 lokal 203. Obezbjeđeno je i posebno vozilo za prijevoz pacijenata u slučaju sumnje da postoji virus. Zabranjene su posjete Javnoj zdravstvenoj ustanovi. Ostvareni su kontakti sa Kancelarijom za strance, da bismo pratili kretanje stranaca na prostoru naše lokalne zajednice. Po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, polijepljeni su informativni plakati na graničnom prelazu i na zdravstvenim ustanovama, a predviđena je i posebna prostorija u zgradi Bolnice u slučaju indicija da dođe pacijent zaražen virusom“, pojasnio je Pezerović.

Šef Pododjeljenja za javno zdravstvo Anđa Nikolić dodala je da su u saradnji sa menadžmentom JZU „Zdravstveni centar Brčko“ preduzeti svi koraci u slučaju eventualne pojave sumnje na korona virus.

„Važno je istaći da je u toku period sezonske gripe čiji su simptomi skoro identični korona virusu. Jedina stvar koja može da nas vodi ka korona virusu je epidemiološka anketa, odnosno saznanje da je neko bio na putu ili je bio u kontaktu sa osobama koje su došle iz Kine. Mi imamo sasvim dovoljno brzih testova gdje možemo uraditi testiranje na sezonsku gripu, i otkloniti svaku sumnju kod pacijenata“, istakla je Anđa Nikolić. Ona je dodala da je rizik od pojave virusa u BiH nizak.