U Brčkom obilježen Svjetski dan kulturnih različitosti

48

U organizaciji Mreže „Promoviši pozitivno“ i Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, a uz podršku Vlade Brčko distrikta BiH, danas je na Trgu mladih u Brčkom obilježen Svjetski dan kulturnih različitosti za dijalog i razvoj.

Cilj obilježavanja ovog datuma je promovisanje multikulturalnosti i dizanje svijesti o različitim kulturnim izražajima i vrijednostima u svrhu njihovog zajedničkog učešća u jačanju povezanosti u zajednici Brčko distrikta BiH.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić u svom uvodnom obraćanju rekao je da je ovo prilika da se kaže šta Vlada Distrikta preduzima kada je riječ o promovisanju kulturnih različitosti, dijaloga i tolerancije.

„Mi na prostoru Distrikta imamo statutarno utvrđena prava na nediskriminaciju koja podrazumijevaju jednaka prava i pristup svih bez obzira na različitosti. Netolerancija se ponajviše javlja kao posljedica nepoznavanja drugog i drugačijeg i zato je i ova današnja aktivnost prilika da se ukaže ili apeluje na svijest svih nas da prihvatamo drugo i drugačije i da u jednoj sinergiji zajednički doprinesemo boljem razvoju i prosperitetu Brčko distrikta BiH”, rekao je gradonačelnik.

Namik Hadžalić u ime Misije OSCE-a u BiH rekao je da OSCE već drugu godinu podržava organizacije civilnog društva i obilježavanje 21. maja – Svjetskog dana kulturnih različitosti za dijalog i razvoj i da je danas u Brčkom kroz kulturnu manifestaciju pokazana raznolikost Brčko distrikta BiH.

U kulturno – umjetničkom programu manifestacije učestvovali su i predstavnici društava BZK “Preporod”, HKD “Napredak” i SPKD “Prosvjeta” iz Brčkog, Konfučijevog instituta iz Sarajeva i Asocijacije “Kulturanova” iz Novog Sada.

U sklopu događaja prethodno je u Gradskoj vijećnici za posjetioce otvorena izložba fotografija „Na marginama“, čiji je cilj da se na slikovit način promoviše pozitivna priča o Romima, koja će biti dostupna javnosti u narednih 10 dana.