U Brčkom održan Prvi festival nacionalnih manjina Brčko distrikta BiH

49

U organizaciji Saveza nacionalnih manjina Brčko distrikta BiH u Brčkom je održan Festival nacionalnih manjina, na kojem su se svojim nacionalnim obilježjima i ponudom tradicionalnih jela predstavili članovi makedonske, crnogorske, mađarske i ukrajinske nacionalne manjine, koje, između ostalih, žive na ovom području.

Festival je svečano otvorio Riste Velkovski, zamjenik ambasadora Republike Sjeverne Makedonije u BiH, koji je izrazio zadovoljstvo organizacijom ovakve manifestacije, sa nadom da će postati tradicionalna.

„Na ovaj način smo htjeli da pokažemo da u Brčko distriktu pored tri konstitutivna, žive i drugi narodi različiti po kulturi i načinu življena. U Brčko distriktu registrovana su udruženja Crnogoraca, Makedonaca, Rusina, Mađara i Roma“, izjavila je Todorka Jovanović, predsjednica Saveza nacionalnih manjina Brčko distrikta BiH i predsjednica Udruženja „Makedonac Vardar“.

Lidija Ljubojević, članica Udruženja crnogorske nacionalne manjine „Petar Petrović Njegoš“ u Brčkom podsjetila je da je, na zadovoljstvo nacionalnih manjina, u Distriktu nedavno izmijenjen Zakon o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina.

Andrija Svatok, predsjedavajući Savjeta nacionalnih manjina Parlamentarne Skupštine BiH, koji je takođe prisustvovao Festivalu, izjavio je da je u Bosni i Hercegovini trenutno registrovano 17 nacionalnih manjina.

„Brčko je dobilo svoj Zakon o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina, a u toku je i formiranje Vijeća nacionalnih manjina Brčko distrikta BiH. To su ogromni iskoraci u odnosu na ono što smo imali do sada. Mi smo kao Savjet u tome aktivno učestvovali“, rekao je Svatok.

Festival je održan pod pokroviteljstvom Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.