U Brčkom održan sastanak rukovodilaca tužilaštava i policijskih tijela na strateškom nivou

44

Policija Brčko distrikta bila je u četvrtak 14. juna 2018. godine domaćin 10. redovnom sastanku rukovodilaca tužilaštava i policijskih tijela na strateškom nivou. Ovaj vid saradnje tužilaštava i policije realizuje se u okviru aktivnosti projekta Jačanje tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa koji implementira VSTS BiH uz finansijsku podršku Švajcarske i Norveške.

Sastanku ovog Strateškog foruma prisustvovali su Gordana Tadić, v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Zdravko Knežević, glavni federalni tužilac Federalnog tužilaštva, Mahmut Švraka glavni republički tužilac Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, Zekerija Mujkanović javni tužilac Brčko distrikta BiH, te rukovodioci policijskih tijela u BiH, Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije, Darko Ćulum, direktor Policije Republike Srpske, Đuro Knežević, zamjenik direktora Državne agancije za istrage i zaštitu, te Goran Pisić, šef Policije Brčko distrikta BiH kao domaćin sastanka.

Tokom sastanka razgovaralo se o odnosu policije i tužilaštava tokom provođenja istraga od momenta kad se utvrdi osnov sumnje o izvršenom krivičnom djelu i mogućnosti usklađivanja evidencija tužilaštava i policijskih agencija, te je zaključeno da će tužilaštva i policijska tijela nastojati ujednačiti najbolje prakse u ovoj oblasti. Takođe, dodatno je razmotreno i pitanje razgraničenja nadležnosti tužilaštava i policijskih tijela u provođenju istraga, gdje je potvrđeno da postoji visok stepen saradnje i koordinacije između institucija.

Strateški forum rukovodilaca tužilaštava i policijskih tijela potvrdio je ovaj vid saradnje kao veoma dobar, te će nastaviti praksu redovnog sastajanja, ujednačavanja stavova i podjele najbolje prakse među institucijama, saopšteno je iz Policije Brčko distrikta BiH.

www.brckodanas.com

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime