U Brčkom održana Svetosavska akademija

109

U organizaciji SPKD “Prosvjeta” Brčko i Crkvene opštine SPC Brčko, u Domu kulture u Brčkom održana je tradicionalna Svetosavska akademija.

Akademiju je blagoslovio Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski gospodin Fotije, koji je poželio da srpski narod u Distriktu živi u svetosavskoj ljubavi i jedinstvu.

“To je naš ideal, ideal simfonije nemanjićke i svetosavske, jer Sveti Sava je u srednjovijekovnoj državi ustanovio simfoniju države i crkve. Da bude dvoglavi orao sa jednom krunom”, poručio je episkop Fotije.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić rekao je da ovakve manifestacije omogućavaju da srpski narod obilježi jedan od najznačajnijih praznika.

“Vizija Svetog Save jeste temelj našeg duhovnog napretka. Mislim da je to naročito značajno u vremenu globalizacije. Dražava i naša crkva su viši sistem naše vrijednosti i sve što radimo treba da bude mjereno tim aršinima”, rekao je gradonačelnik.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Brčko Dragan Tomić istakao je da je Savindan školska slava, čije obilježavanje je prekinuto u brčanskim školama formiranjem Brčko distrikta BiH.

“Učinićemo sve što je u našoj moći da to opet bude školska slava djece pravoslavne vjeroispovijesti i da ih što više učestvuje u priredbama”, rekao je Tomić.

SPKD “Prosvjeta” dodjelilo je svestosavske nagrade episkopu Fotiju i gradonačelniku Miliću za njihov doprinos duhovnom, prosvjetnom i kulturnom razvoju srpskog naroda, kao i za razvoj nauke i umjetnosti u Distriktu.

U okviru bogatog kulturnog programa, svetosavsku besjedu održao je glumac Petar Božović, koji je govorio tekst vladike Nikolaja Stanimirovića i zajedno sa publikom pročitao njegovu “Pokajnu molitvu”. Osim ovog istaknutog umjetnika, u kulturno – umjetničkom programu akademije nastupili su i članovi sekcija prosvjetnog društva – mješoviti hor, foklorni ansambl, tamburaški sastav i pjevačka grupa “Vijenac”.