U Brčkom osnovan Institut za naučno istraživanje i razvoj

319

Glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH Sead Šadić danas je održao sastanak s predstavnicima Instituta za naučno istraživanje i razvoj u Brčkom i razgovarao o mogućnostima stvaranja saradnje između ove nove ustanove i Vlade Distrikta.

On je naglasio da je prvenstveno potrebno potpisati memorandum o saradnji i usvojiti zakon o naučno-istraživačkom radu da bi Institut učestvovao u kreiranju bržeg, efikasnijeg i kvalitetnijeg ambijenta ove lokalne zajednice, ali i kvalitetnijeg rada Vlade.

„Pohvalno je što su ponudili Vladi zajedničku saradnju nudeći istovremeno svoje znanje kao i razvoj u naučno-istraživačkim aktivnostima. Nakon razgovora mi smo usaglasili da bi bilo dobro da u narednom periodu između Vlade Distrikta i ovog instituta bude potpisan memorandum o zajedničkom radu i djelovanju gdje bi precizirali određene korake kao što su usvajanje zakona o naučno-istraživačkom radu da bi se aktivnije uključili u izradu određenih strategija ili istraživanja koja su vezana za našu lokalnu zajednicu, pa čak učestvovali i u davanju komentara. Jako je bitno da se istaknu ljudi koji se bave naučno-istraživačkim radom, jer su to osobe koje svoja sredstva ulažu u sebe, razvoj, a zatim svoje znanje daju i nude ovoj lokalnoj zajednici”, rekao je glavni koordinator Vlade Šadić.

Doc. dr. Aleksandar Maksimović, predsjednik Instituta za naučno istraživanje i razvoj Brčko distrikta BiH, kazao je da je cilj Instituta da promoviše naučno-istraživački rad i doprinese Distriktu u sferi istraživanja i nauke.

„Institut će kandidovati određena istraživanja prema Vladi Distrikta preko svojih pododbora za društvena istraživanja, biotehnička, matematička i medicinska istraživanja i pododbore za društveno-humanistička istraživanja. Podršku Vlade prije svega očekujemo u donošenju zakonskih okvira koji se odnose na naučno-istraživačku djelatnost da bi se kroz taj zakon definisao način i rad ovog instituta. Pozivamo sve stanovnike Distrikta koji imaju afiniteta prema nauci i istraživanju da nam se jave i priključe ovoj inicijativi da bi kroz ovo tijelo mogli da provedu svoja istraživanja”, rekao je Maksimović.
Osim Maksimovića, sastanku s glavnim koordinatorom Vlade prisustvovao je i dr. sc. Zoran Tošić i dr. sc. Adis Puška.