U Brčkom se održava 17. ljetnji CIVITAS-ov kamp

158

Civitas BiH – Obrazovni cenatar za demokratiju i ljudska prava, u saradnji sa Ambasadom SAD-a u BiH i Vladom Brčko distrikta BiH već 17 godina organizuje ljetni kamp u Brčkom. Riječ je o edukativnoj, ali i zabavnoj ljetnjoj školi, kroz koju učenici osnovnih i srednjih škola uče o ljudskim pravima, demokratiji, obavezama i potrebama društva za razvojem uspješne lokalne zajednice i države u cjelini.

Ove godine u programu kampa učestvuje 360 učenika i nastavnika iz cijele zemlje, koji su u stvari članovi najuspješnijih timova iz predmeta demokratija i ljudska prava, odnosno praktične nastave kroz projekat „Ja građanin“.

Kamp je otvorio gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić.

 

“Ovo je dobra prilika da se kroz razmjenu iskustava učenika koji dolaze iz oba entiteta i Brčko distrikta dodatno upoznaju sa tom oblasti. Mislim da je u sredinama kakva je Brčko i većina lokalnih zajednica u BiH, neophodno da se učimo interkulturalnom dijalogu, demokratiji, jer je to uslov opstanka i razvoja ovoga društva” reko je gradonačelnik Milić.

Ovaj kamp prilika je da mladi razmijene iskustva, jer dolaze iz različitih krajeva BiH, ali i da se timski bave konkretnim temama i rade zajedno. Program kampa čine tri konceptualna elementa: radionički program za nastavnike, radionički program za učenike i program kreativnih i istraživačkih laboratorija. Nastavnici će istraživati stanje i perspektivu realizacije praktične nastave građanskog obrazovanja, istraživati dimenzije demokratije, politike i modele kako da uspješnu realizaciju nastave usmjere na razvoj građanskih kompetencija, političke, medijske i informacijske pismenosti učenika.

Učenici osnovnih škola istraživaće primjenu osnovnih koncepata demokratskog odlučivanja i participativne demokratije na primjeru partnerstva učenik-roditelj-škola, dok će se njihove starije kolege, učenici srednjih škola baviti mjerama javne politike koje se odnose na obrazovanje mladih za konkurentnost na tržištu rada i njihovo osnaživanje za poduzetništvo. U kreativnim i istraživačkim laboratorijama učenici će istraživati pop i hip-hop kulturu, društvene pokrete, angažovanu umjetnost i zdrave stilove života, a proizvod njihovog rada biće izrada murala kampa na vanjskom zidu Poljoprivredne i medicinske škole, koja je domaćin radioničkog dijela programa.

 

“Cilj ovog programa jeste da kod učenika podstaknemo razvoj praktičnih vještina, participativne demokratije u nastavi građanskog obrazovanja. Učenici se kroz građansko obrazovanje pripremaju za odgovornu ulogu aktivnih građana u demokratskoj državi. Jako je bitno da poznaju dimenzije demokratije, politike i političke strukture, da poznaju svoja prava, ali i odgovornosti i mehanizme zaštite tih prava” rekla je Ivana Kešić, predstavnica CIVITAS-ovog ljetnjeg kampa.

CIVITAS kamp omogućava učenicima timski, projektni i istraživački rad s vršnjacima iz cijele zemlje u onim oblastima koje prate predmetnu nastavu građanskog obrazovanja u osnovnim i srednjim školama.
Moto ljetnjeg kampa je „roditelj – učenik – škola“.

“Civitas BiH je ovdje od samog početka uspostave Distrikta. Naše integrisano mulutietničko školstvo je zasnovano na tim principima. Svake godine osvježavamo i međuljudske odnose i programe, a sve što uradimo tokom kampa prođe godišnju kontrolu kako bismo vidjeli koliko smo uradili. Do sada su svi zaključci bili uspješno odrađeni” rekla je Jasna Jovičić, član organizacionog odbora kampa.

Učenici će tokom pet dana kampa od 29.06. do 03.07. imati 30 radionica, obići Distrikt i neka od izletišta, a druženje će biti zatvoreno Koncertom muzičkog romantizma za klavir i gitaru koji će u Domu kulture u Brčkom izvesti državni prvaci, učenici Srednje muzičke škole Tuzla.

www.brckodanas.com

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime