U Brčkom se testiraju samo osobe koje ispunjavaju neki od kriterijuma infekcije COVID-19

99

Šef Odjeljenja za javno zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Akif Pezerović potvrdio je da su jutros registrovana tri nova lica s područja Distrikta koja su pozitivna na korona virus, te je sada u Brčko distriktu BiH ukupno 16 lica zaraženih ovom infekcijom.

On je na današnjoj konferenciji za medije rekao da je s jutrošnjim stanjem bilo šest lica koja su hospitalizovana, plus dva lica koja su primljena tokom prijepodneva.

„Jutrošnja klinička slika za dva lica bila je nešto lošija, a za četvoro bila je relativno dobra. Između 41 i 65 godina su četiri osobe i iznad 65 godina su dva lica. Radi se o četiri muškarca i dvije osobe ženskog pola. Napominjem da do 40 godine ne postoji nijedna hospitalizovana osoba. Od ukupno 131 lica uzet je uzorak i dobili smo rezultate za 126 lica, od toga za pet lica još čekamo rezultate. Negativnih je 110, a kao što je pomenuto pozitivnih je 16 lica na korona virus“, rekao je Pezerović.

Nihad Šibonjić, direktor JZU „Zdravstveni centar Brčko“ u obraćanju medijima rekao je da je trenutno na Plućnom odjeljenju u brčanskoj bolnici smješteno osam pacijenata koji su pozitivni na virus korona i da je jedan od njih na respiratoru.

„Trenutno je u tom odjeljenju smješteno osam pacijenta. Od toga jedan je na respiratoru, dva imaju tešku kliničku sliku i jedan od njih je primljen danas iz klastera bolnice „Dedinje“ u Beogradu. Stanje za pet pacijenata trenutno je stabilno. Ima i mlađih pacijenata, ali uglavnom se radi o onima koji su imali pridružena oboljenja i obično se radi o bolestima srca. Pored svega, možemo reći da je još stanje pod kontrolom. Takođe, moram reći i činjenicu da od 750 zaposlenih u brčanskom zdravstvu trenutno nema nijednog potvrđenog da je pozitivan na korona virus. Među zdravstvenim radnicima ima onih koji su u karantinu, ali nije dokazano da je neko od njih pozitivan na korona virus“, rekao je Šibonjić.

Šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo Anđa Nikolić rekla je da se polako povećava broj klastera i broj ljudi za koje nije sigurno odakle infekcija tačno dolazi.

„Zato za nas postaje teža situacija i zato je jako bitno da građani smanje kontakte da bi imali prekid infekcije. Trenutno istražujemo da li su dvije novozaražene osobe došle iz bolnice Dedinje s infekcijom ili je u međuvremenu ostvaren neki kontakt. Treći zaraženi je policijski službenik koji je bio na terenu i tu se, takođe, ispituju kontakti da bi saznali da li je virus došao iz nama poznatih klastera ili nekog novog“, rekla je Nikolić, ističući da će svi koji budu ispunjavali uslove biti testirani i provjerena njihova pozitivnost ili negativnost na korona virus.

Ona je ponovila da brčansko zdravstvo neće ići na masovnije testiranje, već će biti testirane osobe za koje je ispunjen neki od kriterijuma.

„Svi prvi kontakti moraju ići pod zdravstveni nadzor i u slučaju pojave bilo kojeg simptoma moraju biti testirani. Što se tiče prvih kontakata koji su na prvim linijama, dakle zdravstveni radnici, policija i inspektorat, oni izlaze iz ovih uobičajnih definicija i njih moramo češće testirati, da nam se ne bi prikrilo da oni u zdravstveni sistem unesu infekciju ili da zarazu unesu među svoje zaposlene“, poručila je Nikolić.