U Brčkom testiran savremeni sistem odgovora na elementarne nepogode

36

U Brčkom se održava trodnevna vježba borbe protiv elementarnih nepogoda. Riječ je o prvoj vježbi ovakve vrste u Bosni i Hercegovini kojom je pokazana efikasnost najsavremenijeg “Komandnog sistema upravljanja kriznim situacijama” (Next Generation Incident Command System – NICS) – online platforme koja omogućava bolju komunikaciju i koordinaciju između tijela za zaštitu i spašavanje u mirnodopskim vanrednim situacijama.

Vježbu su organizovali pripadnici Odjeljenja za javnu bezbjednost Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine zajedno sa Ministarstvom bezbjednosti BiH, Federalnom upravom civilne zaštite, Policijom Brčko distrikta BiH, Crvenim krstom/križom Brčko distrikta BiH, RSK „Nemo” i “Xcentrom”.

Danas je realizovana terenska vježba spašavanja na vodi, kojoj su prisustvovali supervizor za Distrikt Brčko i prvi zamjenik visokog predstavnika Michael Scanlan, gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, direktorica vježbe iz Ministarstva bezbjednosti BiH Mirnesa Softić, predstavnici Vlade i Skupštine Distrikta, Civilne zaštite RS i NATO-a, te druge zvanice.

Šef Odjeljenja za javnu bezbjednost Edin Zaimović rekao je da Vlada Distrikta i Odjeljenje za javnu bezbjednost uzimaju aktivnu ulogu u podizanju mobilnosti i spremnosti na određene odgovore kada je riječ o zaštiti i spašavanju.

„Ova vježba i tehnologija koja nam se nudi je nama dostupna i jedan dio tehnologije mi već imamo. Softver smo dobili i ovo je sada u konačnici implementacija naših zacrtanih ciljeva. Sutra je zadnji dan kada ćemo imati evaluaciju vježbe i dodjelu certifikata za učesnike vježbe”, kazao je Zaimović.

Mirnesa Softić, direktorica vježbe ispred Ministarstva bezbjednosti BiH, rekla je da su danas ekipe demonstrirale vježbu na rijeci Savi gdje su se ujedno koristile i nove tehnologije.

„Koristili smo nove tehnologije u smislu dronova i snimak je kroz sistem išao uživo. Imali smo i podršku sa žirokopterima i bili su uključeni različiti timovi. Fokus je ponovo bio na interoperabilnosti timova iz različitih institucija gdje su se razmjenjivale informacije i sl. Zadovoljni smo današnjom vježbom kao i jučerašnjom”, kazala je Softić.

Ovaj sistem u Bosni i Hercegovini se realizuje kroz projekat “Unaprijeđeni regionalni pilot-projekat za koordinaciju u mirnodopskim vanrednim situacijama” u okviru NATO-ovog programa Nauka za mir i sigurnost (Science for Peace and Security – SPS).