U Brčkom vježba osposobljavanja za traganje i spašavanje u ruševinama

19

Na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na lokaciji nekadašnjeg tekstilnog kombinata „Interplet“ u toku je treća po redu vježba osposobljavanja za traganje i spašavanje u ruševinama (USAR) u urbanim sredinama, u kojoj učestvuju pripadnici Odjeljenja za javnu bezbjednost Brčko distrikta BiH, Federalne uprave civilne zaštite i Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Obuku obavljaju instruktori MUP-a Republike Hrvatske, Direkcija civilne zaštite, a jedan od njih je i Mladen Vinković, komandant državne interventne jedinice civilne zaštite.

„Trenutno su ljudi podijeljeni u tri radne tačke gdje se rade tri vrste vještina, a to su probijanje zidova, postavljanje podupirača i rad s pneumatskom opremom. Za ovih nekoliko dana koliko traje vježba vidio sam da su momci jako dobro motivisani i da je lijepo s njima raditi“, rekao je Vinković.

Predsjednik Asocijacije za upravljanje rizicima (AZUR) Haris Delić izjavio je da se ovaj projekat provodi od 2019. godine na području BiH i da ga finansira Evropska unija u iznosu od oko 1,5 miliona evra.

„Prije nekoliko dana imali smo sastanak upravnog odbora gdje je delegacija Evropske unije pokazala zahvalnost na svemu onome što smo do sada završili i što smo do sada postigli kroz ovaj projekat. Cilj je jačanje kapaciteta naših civilnih zaštita radi pristupanja mehanizmu civilne zaštite Evropske unije tako da ćemo do kraja godine dati aplikaciju i postati, nadam se krajem ove godine ili početkom naredne, punopravni članovi mehanizma civilne zaštite Evropske unije bez obzira što nismo članica i na taj način ojačati i naše kapacitete, dobijati lakše međunarodnu pomoć i naravno biti na raspolaganje ako bude potrebno da se djeluje i izvan BiH“, kazao je Delić.

Vježba osposobljavanja za traganje i spašavanje u ruševinama počela je 4.9.2021. godine i trajaće do 11.9.2021. godine.