U muzeju Brčko distrikta BiH u toku izložba “Nemanjići – rađanje kraljevine”

179

Izložbu pod nazivom “Nemanjići – rađanje kraljevine” čine umjetnička djela namjenski stvarana za istoimenu seriju, koja je rađena u produkciji Radio-televizije Srbije. Postavka svjedoči o nastajanju srpske države koju je vodila loza Nemanjića predvođena Stefanom Nemanjom, a izložbu čine umjetnička djela kostimografa Stefana Savkovića i scenografa Kirila Spaseskog.

Na ideju da grandiozni serijal “Nemanjići – rađanje kraljevine” pretoči u izložbu došao je direktor Galerije Radio-televizije Srbije Petar Đinović. Postavka predstavlja kopije vladarskih odeždi, kruna, žezala, simbola moći vladara, zatim kopije nakita, dijelova namještaja, te različite ratničke srednjovjekovne opreme.

Specifičnost ove izložbe je i što je dozvoljeno dotaći eksponate, rukovati njima, a neke od njih, poput odjeće, i isprobati, uz, naravno, nadzor kustosa muzeja.

“Izložba je prije Brčkog bila u Banjaluci, Srbcu, Doboju, a nakon našeg grada trebalo bi da ide za Foču, odnosno Trebinje. Zbog interesovanja sugrađana, izložba je produžena na još neko vrijeme, te pozivamo sve one koji je nisu vidjeli, da nas posjete. Radno vrijeme muzeja je od 7:30 do 15:30 časova”, kaže Vanja Žigić, kustos Muzeja Brčko distrikta BiH, koji se, za one koji još ne znaju, nalazi u zgradi Šipada.

Osim ovog prostora, Muzej bi uskoro trebalo da dobije još jedan izložbeni prostor, i to u samom centru grada, preko puta izložbenog salona Umjetničke galerije.

“Taj novi prostor treba da bude renoviran, a potom ćemo ga urediti za konačnu muzejsku namjenu. Moram istaći da nam novi objekat mnogo znači, s obzirom da je ovaj koji sada imamo na raspolaganju nedovoljan za sve eksponate, izložbe i planove koje imamo i možemo da ponudimo gradu, posjetiocima, ali i turistima”, kaže Vanja Žigić.