U nedjelji (ne)plodnosti otvoreno o muškom sterilitetu

31

U svijetu i kod nas obilježava se Međunarodna sedmica (ne)plodnosti. U periodu od 04.11.-10.11. organizacije, udruženja i pojedinci trude se da skrenu pažnju na temu o kojoj se rijetko govori – neplodnost, a iz Udruženja „Beba više“ iz Brčkog odlučili su da odu korak dalje i skrenu pažnju na temu o kojoj se još rjeđe govori – muškoj neplodnosti, o čemu su snimili i film.

„Ideju smo dobili na ovogodišnjem ESHRE kongresu koji je održan u Beču, kada smo i postali ravnopravni članovi Evropske krovne organizacije „Fertility Europe“. Jednostavno, o problemu neplodnosti govore samo žene, iako ovaj problem podjednako pogađa i muškarce i žene. Cilj je bio da muškarci ispričaju kako se oni nose sa ovim sve češćim problemom, kao i da skrenemo pažnju javnosti na problem neplodnosti sa kojim se susreće svaki šesti par u našoj zemlji, ali i u cijeloj Evropi“, kaže Željko Lazarević, predsjednik Udruženja „Beba više“.

Neplodnost je izuzetno lična za svakog pojedinca, svako se sa tim problemom nosi na svoj način, pa je izazov da se nađe sagovornik za ovaj film bio veoma kompleksan. Stoga je Milijana Simić, koodinator UG „Beba više“ i predstavnik udruženja u organizaciji „Fertility Europe izuzetno ponosna na kolege, saradnike i sagovornike u filmu.

„Projekat su podržali naši evropski partneri iz organizacije „Fertility Europe“. Lično smatram da ćemo ovim videom podstaknuti mnoge muškarce koji se suočavaju sa neplodnošću, a ne mogu da govore o tome, ili ne žele da se liječe, da to promijene. Tokom realizacije ovog projekta pozvali smo najmanje 20 muškaraca za koje znamo da imaju problem, ali je odgovor od svih bio skoro isti „ne bih ja o tome javno“. Najhrabriji su ipak stali pred kameru i ja im čestitam na tome“, istakla je Milijana.

Ovogodišnja Nedjelja (ne)plodnosti obilježava se pod sloganom „Pričaj o plodnosti“ – #talkfertility

Film možete pogledati na linku:
Muška strana priče