U posjeti Brčkom predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić

26

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Siniša Milić zajedno s predsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH Esedom Kadrićem i njegovim zamjenikom Ivom Filipovićem danas se sastao u Gradskoj vijećnici s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, sa kojim su razgovarali o temama koje su od interesa za Distrikt i BiH, saopšteno je iz Kancelarije gradonačelnika.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić rekao je da je iskazana spremnost da nivo BiH u okviru budžeta podrži odgovarajuće projekte koji su od interesa za Brčko distrikt BiH i Bosnu i Hercegovinu.

„Prije svega to se najviše odnosi na oblast putne infrastrukture. Nezaobilazna tema bile su aktivnosti u vezi s gradnjom autoputa koji će dijelom prolaziti kroz Distrikt i radi se o značajnoj putnoj saobraćajnici koja je od ekonomskog, ali i ukupnog društvenog interesa i za BiH i našu lokalnu zajednicu. Takođe, mi smo sa svoje strane kandidovali i pitanje rekonstrukcije ili rješavanje problema graničnog prelaza između BiH i Hrvatske ovdje u Brčkom i tu smo naišli na razumijevanje i podršku od strane Savjeta ministara BiH“, rekao je gradonačelnik Milić, dodajući da se na današnjem sastanku razgovaralo i o obezbjeđivanju uslova za sprečavanje odlaska mladih s prostora Distrikta i BiH.

„Ekonomski razlozi nisu u vrhu razloga koji dovode do odlaska mladih. To je, prije svega, obezbjeđivanje stabilne političke situacije, perspektivnosti ili izgleda za mlade ljude da ovdje dugoročno mogu vidjeti svoju budućnost i mislim da je to zajednički zadatak na kojem svi moramo raditi“, rekao je Milić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da Brčko distrikt BiH može biti dobar primjer i paradigma iskazane pozitivne političke volje, dobre saradnje unutar političkih subjekata, naroda i građana s ciljem pronalaženja najkvalitetnijih rješenja bitnih za daljnji razvoj Distrikta i jačanja njegovih ekonomskih i društvenih kapaciteta, kao i povećanje nivoa životnog standarda svih građana, posebno mladih ljudi.

„Brčko je uistinu paradigma onoga što želimo da napravimo u čitavoj BiH. Infrastruktura je baza i osnov ekonomskog razvoja svakog dijela BiH, pa i Distrikta koji se nalazi na dobroj poziciji. Tu je i „Luka“ koja se može staviti kao jedan od bitnih infrastrukturnih objekata i punktova trgovinskih razmjena BiH s čitavom Evropom. Kada je riječ o mostu u Brčkom, Savjet ministara BiH će biti dio tog projekta za koji se nadamo da će u najskorije vrijeme rezulovati obnovom i rekonstrukcijom mosta i omogućavanjem normalnog saobraćaja. Takođe, pitanje odlaska mladih ljudi još je najvažniji ili najveći ekonomski problem s kojim se susrećemo u BiH i fokus našeg djelovanja jeste da kreiramo pozitivnu atmosferu unutar BiH koja će omogućiti ekonomski razvoj i zadržati mlade obrazovane ljude“, izjavio je predsjedavajući Zvizdić.

 

 

 

 

 

Nakon održanog sastanka predsjedavajući Savjeta ministara BiH, gradonačelnik i visoki predstavnik Valentin Incko, zajedno sa predstavnicima Spoljno-trgovinske komore BiH i organizatorima obratili su se prisutnima na svečanom otvaranju Samita mladih preduzetnika u okviru projekta „Nexus“ i Drugog sajma „BOSP EXPO 2019“ koji se održava u prostoru nekadašnjeg tržnog centra Tropik u brčanskom naselju Grčica, te ujedno obišli sajamski prostor. Sajam je otvoren tri dana, odnosno do petka.