U protekla 24 h tri pacijenta izliječena od virusa, jedan novi slučaj

116

Nakon nekoliko dana u kojima je broj novooboljenih od COVID-19 skoro svakodnevno bio 10 novih slučajeva, danas je registrovan samo jedan novi slučaj zaraze virusom korona, dok su juče tri pacijenta otpuštena iz COVID-19 odjeljenja u brčanskoj bolnici, sa otpusnicom da su izliječeni od ove bolesti, od do sada ukupno 34 izliječenih.

U Brčkom danas ima 110 aktivnih slučajeva zaraze, 19 pacijenata je na bolničkom liječenju, a 483 osobe su pod zdravstvenim nadzorom.

U petak 24. jula proglašena je epidemija bolesti izazvane virusom SARS-CoV-2. Tom prilikom, šef Odjeljenja za zdravstvo, Akif Pezerović, je izjavio da je na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti donio odluku kojom je proglasio epidemiju COVID-19 na području Brčko distrikta.

“Odluka ne donosi ništa bitno novo za stanovništvo, koje svakako treba da poštuje propisane epidemiološke mjere, ali uređuje ulogu nadležnih organa u borbi protiv virusa korona. Kontrolnim organima sada je omogućen daleko efikasniji rad i preduzimanje mjera u slučaju nepostupanja organa, pravnih lica, zdravstvenih ustanova i građana, u skladu sa zakonom”, pojasnio je Pezerović.

Ugostiteljskim objektima rad je i dalje ograničen do 23 h, a građani i dalje treba da se pridržavaju svih mjera zaštite, higijene, dezinfekcije, socijalne distance i odgovornog ponašanja prema sebi i drugima, poručuju nadležni.