U subotu promocija monografije „Arbitraža za oblast Brčko – spor ili farsa stoljeća“

86

U organizaciji SPKD „Prosvjeta“ Brčko i Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, u subotu 12. januara u Domu kulture u Brčkom sa početkom u 13:00 časova biće održana promocija monografije prof. dr Vitomira G. Popovića pod nazivom „Arbitraža za oblast Brčko – spor ili farsa stoljeća“.

Vitomir Popović dopisni je član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i redovni profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci. Popović je ujedno i arbitar za Brčko ispred tima Republike Srpske.

O monografiji koja će biti promovisana u Brčkom, govoriće akademik Rajko Kuzmanović, predsjednik ANURS-a, akademik Radovan Vukadinović, profesor na pravnim fakultetima u Kragujevcu i Banjaluci i autor prof. dr Vitomir G. Popović.

Na promociji knjige u Banjaluci akademik Kuzmanović je rekao da je ovo djelo značajan istorijski dokument „jer se dobija potpuni uvid u dešavanja koja su se odnosila na uvođenje arbitraže, ali i na ulogu međunarodne zajednice koja je“, kako kaže Kuzmanović, „prekršila ustavne odredbe na ovim prostorima“.

Monografija je rezultat 22-godišnjeg rada i prikupljanja brojne građe koja je korišćena tokom zasijedanja Arbitražnog tribunala.

„Monografija se sastoji iz nekoliko dijelova, među kojima je i onaj posvećen predarbitražnom postupku. Sve dok supervizor za Brčko ne obavijesti Savjet za provođenje mira da je arbitražna odluka implementirana, arbitraža mora da ostane do daljnjeg“, kaže Popović.

O više detalja, možete saznati na promociji u subotu od 13:00 h. Ulaz je slobodan.