U subotu registracija za “Race for the cure”

58

“Race for the cure/ Trka /Šetnja za ozdravljenje“ u Bosni i Hercegovini održava se od 2008. godine. Svake godine priključi joj se sve veći broj učesnika, koji svojim razumijevanjem, podrškom i aktivnim učešćem u simboličnoj trci za život rade na osnaživanju zdravlja žena u borbi protiv karcinoma dojke i podizanju svijesti uopšte u borbi protiv ove opake bolesti.

Trka je prvi put održana 1983. u Dallasu, u Sjedinjem Američkim Državama, kada je u trci učestvovalo samo 800 učesnika. Danas se ova trka održava u 150 gradova širom svijeta, a u njoj učestvuje više od milion ljudi.

Trka u Bosni i Hercegovini okuplja građane iz svih krajeva države, zbog čega je 2016. godine upravo u Dallasu u SAD nagrađena za nauspješniju internacionalnu “Race for the cure”.

I članice Udruženja “Brčansko srce” daju svoj doprinos u ovoj akciji. U subotu 31.08.2019. godine na Trgu mladih organizuju registraciju učesnika za “Trku za zdravlje” u periodu od 11:00 do 13:00 časova. 12. “Race for the cure” u BiH biće održana 29.09.2019. godine ispred Sarajevo City centra u 11:00 časova, a organizatori očekuju učešće više od 9000 građana.

Za trku se mogu prijaviti svi građani zainteresovani da učestvuju u trci, ili mogu samo registracijom da pomognu oboljelim od karcinoma dojke, s obzirom da registracija košta simboličnih 10 KM. Osim prava da učestvuju u trci, oni koji se registruju dobiće i majicu.

„Sva sredstva sakupljena od registracija utrošiće se i ove godine za kupovinu poklon paketića za svaku novooperisanu ženu u BiH, kao i besplatne mamografske preglede u ruralnim dijelovima zemlje“, kaže Ramiza Musić, predsjednik Udruženja oboljelih od malignih bolesti „Brčansko srce“.