U toku dvodnevna konferencija o jačanju internacionalizacije u visokom obrazovanju

82

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Istočno Sarajevo u Brčkom danas je počela dvodnevna završna konferencija međunarodnog projekta „Jačanje internacionalizacije u visokom obrazovanju BiH” koji je tokom tri godine realizovan na osam javnih univerziteta u BiH.

Rezultati koji su ostvareni na ovom projektu, koji je finansiran iz programa Erasmus plus, su analiza stanja internacionalizacije i priznavanja kvalifikacija u javnom visokom obrazovanju, izrada strategije za internacionalizaciju i modela za priznavanje kvalifikacija i njegovo usvajanje na univerzitetima.

Konferenciji je prisustvovao i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić koji je naglasio da je Distrikt zainteresovan za unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja.

„Svjesni smo da ozbiljnog napretka ne može biti bez uključivanja akademske zajednice i podrške iz tog segmenta. Mi ovdje imamo želju da u perspektivi gradimo i svoj vlastiti javni univerzitet, ali dok se to ne desi zainteresovani smo za saradnju sa svim univerzitetima koji postoje i egzistiraju na ovom području i razgovaramo o unapređenju kvaliteta nastave, naročito o uvođenju novih studijskih programa koji će pratiti savremene trendove. Upravo ova konferencija će ponuditi smjernice kako nastupati u daljnjem periodu“, rekao je Milić.

Šef Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH Senad Osmanović čestitao je Ekonomskom fakultetu na organizaciji današnjeg događaja koji je, kako je rekao, značajan za razvoj kvaliteta visokog obrazovanja.

„Prisustvo velikog broja delegacija iz Evropske unije i zemalja okruženja potvrđuje činjenicu kvaliteta Ekonomskog fakulteta, ali i činjenicu opredijeljenosti Vlade Brčko distrikta BiH za osnivanje javnog univerziteta. Napomenut ću da je ove godine u budžetu izdvojeno 30.000 konvertibilnih maraka za izradu elaborata, takođe prepreke koje su bile u radu postojećih visokoškolskih ustanova na ovom području su otklonjene, tako da smo uspjeli stvoriti ambijent za širenje i razvijanje visokog obrazovanja. Imamo geografski položaj i imamo politički položaj da možemo ostvariti značajne rezultate“, kazao je Osmanović.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Brčkom Srđan Lalić rekao je da se nada da će završetak konferencije biti pozitivan na korist svih državnih univerziteta u BiH.

„Konkretno za naš fakultet, a vjerujem i za sve ostale fakultete koji egzistiraju na prostoru BiH, u interesu je razvoj studijskih programa. Povezivanje našeg fakulteta s drugim prestižnim fakultetima iz EU i kreiranje modernih studijskih programa je na zadovoljstvo naših budućih studenata, a vjerujem da ćemo u bliskoj budućnosti biti i svjedoci gdje će se na fakultetu izvoditi jedan studijski program na engleskom jeziku“, kazao je Lalić.

Koordinator projekta „Jačanje internacionalizacije u visokom obrazovanju BiH” Geert de Lepeleer rekao je da će na konferenciji biti riječi i o integraciji internacionalnih politika u okviru strategija javnih univerziteta u BiH i značaju kompletnog procesa internacionalizacije za strateški razvoj univerziteta u BiH.

On je istakao da je razvijen i model priznavanja diplome za ljude koji dolaze na kraći ili duži boravak u inostranstvo koji je potpuno u skladu s Lisabonskom konvencijom o priznavanjima diploma i koji je usvojen na nivou svih univerziteta i ministarstava u BiH.