U toku humanitarna aukcija slika

53

U organizaciji SPKD “Prosvjeta” Brčko i Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji, u Kancelariji Vlade Republike Srpske u Brčkom u zgradi “Teodora” otvorena je božićna humanitarna aukcija djela slikara iz Republike Srpske, Srbije i Brčkog. Sredstva prikupljena od aukcije, koja traje do 15. januara, biće donirana za izgradnju Dnevnog centra “Podrži me – 9. januar” u Kosovskoj Mitrovici, namijenjenog za boravak 140 djece i mladih sa poteškoćama u razvoju.

Predsjednik Odbora Milorad Arlov rekao je da je aukcija u Brčkom jedna u nizu humanitarnih akcija koje je Odbor pokrenuo za izgradnju Dnevnog centra u Kosovskoj Mitrovici.
“To je veliki projekat našeg Odbora u koji smo do sada uložili oko 105.000 evra. Njegova ukupna vrijednost je 280.000 evra, a sama izgradnja koštaće 216.000 evra”, rekao je Arlov novinarima i dodao da je opština Han Pijesak danas već dva puta za ove namjene uplatila 3.000 KM, a “Prosvjeta” iz Brčkog 4.000 KM.

“Vjerujem da ćemo podstaći i druge da to učine. Pozivam sve da dođu na aukciju i da pomognu na bilo koji način i druge naše humanitarne akcije. Od prvog januara smo pokrenuli još jednu humanitarnu akciju pod nazivom ‘Humanost je plemenita vrlina” i otvorili još jedan, poseban žiro račun, za novčane uplate za izgradnju Dnevnog centra”, rekao je Arlov.

Plan je da Dnevni centar bude završen do 19. avgusta i da na Preobraženje Gospodnje bude predat na upotrebu korisnicima.

Predsjednik SPKD “Prosvjeta” Brčko Dragan Tomić rekao je da ovo nije prva humanitarna akcija za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji u kojoj “Prosvjeta” učestvuje i da su prošle godine prukupljali novčane priloge za mlade, ugostili u Brčkom djecu sa Kosova, što će i učiniti i ove godine, te da će se rado odazvati svakoj sljedećoj humanitarnoj akciji Odbora.

Na aukciji su izložene 23 slike, od kojih su pet poklonili brčanski slikari Mladen Filipović, Sonja Đurović, Nenad Nestorović, Zoran Dragičević i Zoran Stojanović. Početna cijena slika je 500 KM.

Slikar Mladen Filipović izjavio je da će u saradnji sa “Prosvjetom” ove godine organizovati i vikend likovnu koloniju, da bi i te radove mogli da prodatju, a novac doniralju za izgradnju prvog Dnevnog centra u Kosovskoj Mitrovici.