U toku pripremna nastava za predškolce

90

Za prvu grupu od oko 170 mališana sa područja Brčko distrikta BiH, koji u septembru 2020. godine kreću u prvi razred, počela je pripremna nastava. Pripremna nastava je zakonski obavezna za dječake i djevojčice koji nisu pohađali Javnu ustanovu obdanište „Naša djeca“ u Brčkom, odnosno privatnu predškolsku ustanovu čiji su plan i program rada priznati kao pripremna nastava.

Pripremna nastava biće organizovana u sedam osnovnih škola na području Distrikta. Prva grupa pohađaće predškolsko do 31. marta, a potom počinju pripremni časovi i za drugu grupu budućih učenika, kojih će biti oko 300.

Za organizaciju pripremne nastave zaduženo je Pododjeljenje za predškolsko i osnovno obrazovanje, a za realizaciju zaposleni u JU predškolskoj ustanovi Brčko distrikta BiH – dječije obdanište i zabavište „Naša djeca“.

“Pripremna nastava je zakonski obavezna i sva djeca koja nisu upisana u obdaništa su dužna da pohađaju ovu nastavu prije polaska u prvi razred osnovnog obrazovanja. Svake godine otprilike oko 450 djece u Brčko distriktu bude obuhvaćeno pripremnom nastavom”, kaže Mara Matkić, šef Pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje.

150 obaveznih časova pripremne nastave proći će 25 vaspitno – obrazovnih grupa. Djeca će proći šest oblasti koje bi trebalo što bolje da ih pripreme za osnovu školu, a odnose se na razvoj govora, početne matematičke pojmove, likovno, muzičko i fizičko vaspitanje.