U toku seminar o vršnjačkoj medijaciji u školama

127

Druga osnovna škola u Brčkom domaćin je radionice za 18 nastavnika iz brčanskih osnovnih škola o školskoj i vršnjačkoj medijaciji, koja se završava sutra.

Riječ je o tehnici miroljubivog rješavanja raznih konflikata do kojih može doći u školama, uglavnom među vršnjacima, ali i među đacima različitih uzrasta, te među đacima i nastavnicima. Predavači prenose znanje nastavnicima, koje oni potom u praksi koriste kada i ako za to ima potrebe.

Projekat „Školska i vršnjačka medijacija u BiH“ u Brčkom i u Bosni i Hercegovini realizuje Organizacija za jačanje ljudske bezbjednosti iz Slovenije, uz podršku Republike Slovenije. Projekat traje već treću godinu. Na početku, u prvoj, odnosno pilot fazi, ispitivalo se da li medijacija može biti prihvaćena na prostorima BiH, a danas, u trećoj fazi, radi se na povezivanju i uspostavljanju saradnje među skoro 30 osnovnih škola u Bosni i Hercegovini.

„Cilj je da se osposobe školski medijatori koji će poslije u svojim školama nastaviti implementaciju medijacije za svoje učenike. Kada je riječ o održivosti našeg projekta, naša namjera je da osposobimo ne samo školske medijatore, nego i trenere medijatore, koji bi u kasnijoj fazi i razvoju projekta radili i na obučavanju ne samo školskih medijatora, nego i institucionalnih”, kaže Martin Silić, predstavnik Organizacije za jačanje ljudske bezbjednosti.

Snežana Lukić, nastavnica matematike u Drugoj osnovnoj školi, kaže da je ovaj projekat u protekle dvije godine pozitivno uticao na odnose među đacima, kao i među nastavnicima i đacima, jer su djeca prepoznala da mogu sami sebi da pomognu, kao i svojim drugovima, a opet da imaju i kome da se obrate ako problem postoji.

„Ovo je način da izbjegnemo kažnjavanje u bilo kojem smislu, jer primjenom medijacije konflikt možemo riješiti kroz dobru komunikaciju, koju djeca prepoznaju, i primjenjuju da ne zapadaju u veće probleme, te prepoznaju kako da pomognu i sebi i svojim drugarima“, kaže nastavnica Lukić.

Učenje miroljubivog rješavanja konflikata i rješavanje problema nije lekcija samo za školske klupe, nego za život uopšte, koja svim učesnicima u procesu može pomoći da se izbore sa problemima i sukobima u svakoj narednoj fazi života.

Projekat se nastavlja i trajaće do juna 2020. godine, a ukoliko bude donatorskih sredstava i duže.