U Tuzli održan Pitch-Match-Start (Up) – umrežavanje studenata s poslodavcima i startupa s investitorima

87

Grupa mladih ljudi iz BiH prezentovala je u Tuzli poslodavcima svoje start up ideje, kojima žele da sebi obezbjede radna mjesta, a da ujedno rade ono što najbolje znaju, o čemu su učili u školi i što, na kraju krajeva, vole. Riječ je o projektu Visoke škole računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA pod nazivom Pitch-Match-Start (Up) u okviru kojeg je organizovano takmičenje startupa i njihovo umrežavanje sa potencijalnim investitorima, kao i umrežavanje IT studenata sa potencijalnim poslodavcima.

Ovim događajem zaokružen je jednogodišnji projekat projekat ICT Business Innovation Center eMPIRICA koji je realizovan uz podršku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švajcarske, a u partnerstvu sa Razvojnim program UN-a u BiH i Međunarodnom organizacijom za migracije.

Kruna projekta je upravo Pitch-Match-Start(Up) gdje su prezentovane četiri start-up ideje. Dva najbolja start up-a se novačno nagrađuju, a idejni tvorci u narednih godinu dana dobijaju sve resurse od eMPIRICA-e da ideje u potpunosti realizuju, kažu u ovoj školi.

Prvu nagradu, u vrijednosti jednogodišnje inkubacije u ICT poslovno inovacijskom centru eMPIRICA, koja uključuje prostor i druge potrebne resurse za rad kompanije, te mentorstvo i 1.000 KM osvojio je tim Bit Legion iz Brčkog, sa proizvodom NiNu Box – pametnom kutijom za prvu pomoć.

Pobjednici takmičenja startupa na Pitch-Match-Start(Up) Tuzla, tim koji čine Azra Drapić, Lejla Rejzović, Enisa Hadžić, Haris Bećić, Matej Geljić i Rade Tomić, studenti i diplomanti eMPIRICE, briljirali su sa proizvodom NiNu Box – pametnom kutijom za prvu pomoć

Drugu nagradu, u vrijednosti jednogodišnje inkubacije u ICT poslovno inovacijskom centru eMPIRICA, koja uključuje prostor i druge potrebne resurse za rad kompanije, te mentorstvo i 500 KM osvojio je tim GreenCode iz Tuzle sa proizvodom Crowdy – web portalom za povezivanje pružalaca usluga iz domena organizacije događaja i njihovih korisnika.

U dijelu takozvanog Startup-Investor Matchmakinga organizovano je povezivanje startupa sa investitorima, da bi i jedni i drugi pronašli buduće poslovne partnere. Tokom 10-minutnog sastanka jedan-na-jedan, startupi su morali zainteresovati potencijalnog investitora s ciljem dogovaranja drugog sastanka u budućnosti. Ovakvo povezivanje prilika je da obe strane dobiju priliku da se upoznaju i procijene da li postoji obostrani interes za poslovnom saradnjom.

“Mi želimo da svi naši studenti dobiju visoke kompetencije, te realizuju svoje ideje i dođu do kvalitetnog zaposlenja. Velika je stvar da naučimo naše studente kako se razvija posao, kako se dolazi do gotovog proizvoda, kako se prave biznis planovi i da im pomognemo kroz razne edukacije da savladaju te vještine – rekao je direktor Visoke škole eMPIRICA Tuzla Muhdin Mujačić.