U umjetničkoj galeriji otvorena izložba skulptura Petra Hranuellija

107

U Umjetničkoj galeriji Brčko distrikta BiH sinoć je otvorena izložba akademskog kipara Petra Hranuellija. Petar je porijeklom sa Brača, a živi i stvara u Zagrebu. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Njegove skulpture našle su mjesto u mnogim privatnim kolekcijama kao i muzejskim i galerijskim zbirkama u zemlji i inostranstvu.

Osim u Hrvatskoj izlagao je u regiji i u zemljama Evrope – Holandiji, Danskoj, Engleskoj, Njemačkoj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izložba, koju posjetioci izložbenog prostora na Trgu Mladih u Brčkom mogu da pogledaju, broji 40 skulptura rađenih u mermeru, ličkom kamenu bizeku i boksitu.

„Njegova poetika radoznala je i provokativna. Ona odiše težnjom da pomiri animozitet između ljudske prirode, nagona koji nas vode, a koje često potiskujemo i kulture koja nerijetko propagira lažni moral. Izložba odiše ekstravagancijom jer na neobičan način simbolizira libido kao pokretača svih životnih procesa pa i onih stvaralačkih“, rečeno je na otvaranju izložbe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijelo žene jedan je od glavnih motiva u djelima ovog umjetnika. Ona je Venera, majka, simbol života i rađanja. Venera kao simbol ženske moći stavljena je na pijedestal Petrove umjetničke poetike.

Izložba je otvorena do 12. maja.

www.brckodanas.com

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime