U Umjetničkoj galeriji otvorena izložba slika Almedine Cifrić

94

Akademska slikarka Almedina Cifrić iz Brčkog predstavila se sugrađanima izložbom u kojoj preovladavaju stećci, poručujući da je njena izložba u stvari oda ovom spomeniku kulture.

“Obično je u umjetnosti umjetnik zadužen da prati svoje vrijeme, svoje postojanje i društveni poredak. Ono što je u mojim slikama zastupljeno jeste stećak, spomenik kulture. Kod mene je to prikazano na malo drugačiji način, savremeniji pristup i u savremenijoj tehnici. Ovdje je kamen zamijenila boja. Boja je ta koja je koja je žestoka i upravo je to ono što opisuje naše prostore”, kaže Almedina.

Sonja Đurović, kustos Umjetničke galerije Brčko distrikta BiH, rekla je na otvaranju da je brčanska galerija nakon dužeg vremena upriličila izložbu jednog izvrsnog mladog umjetnika, koji se ujedno i prvi put predstavlja ovdašnjoj slikarskoj publici.

“Mak Dizdar je stećke nazivao kamenim spavačima, a Almedina ih na jedan poseban način slika, sa jedinstvenim slikarskim rukopisom i poetikom koja je zaista svima prijemčiva i govori jezikom koji svi razumijemo”, rekla je Sonja Đurović.

Izložba će biti otvorena mjesec dana, a radno vrijeme Umjetničke galerije je od 7:30 do 18:00 časova.