Učenik, nakon skoka kroz prozor, van životne opasnosti

349

Učenik sedmog razreda Druge osnovne škole u Brčkom jutros je, nekoliko minuta prije početka nastave, skočio kroz prozor, kako se pretpostavlja, samovoljno. Ono što je u ovom trenutku najvažnije jeste da je van životne opasnosti. Ali, tek sada slijedi prava bitka za njegov život i razumijevanje šta mladu osobu, dijete, natjera na ovakav čin.

Javnosti se danas, ovim povodom, obratio i šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH Senad Osmanović.

„Učenik je van životne opasnosti i prošao je uz lakše tjelesne povrede. Utvrdiće se odgovornost svih aktera školskog sistema i prema nezvaničnim informacijama učenik je samovoljno skočio, vjerovatno zbog porodičnih problema i pritiska koje je osjećao. Ovo je još jedan pokazatelj da obrazovne institucije, ali i roditelji trebaju više sarađivati i baviti se više odgojnim radom, a komunikacija između stručnih timova svih škola, razrednih starješina, roditelja i učenika mora se podići na veći nivo. Apelujem na roditelje da koliko mogu kontrolišu i društvene mreže, da obrate pažnju s kim njihova djeca komuniciraju, druže se, ali i da očekivanja uspjeha od učenika budu u nekom realnom odnosu i mogućnostima. Često se djeci učenicima postavljaju veći zahtjevi što im stvara određeni pritisak i, nažalost, mogu reagovati kao što se desio današnji slučaj“, kazao je Osmanović.

Osmanović je i posjetio Drugu osnovnu školu i razgovarao sa osobljem, te naredio da se održi sastanak školskih psihologa i pokrene aktivnost kroz koju će se ostvariti kvalitetnija komunikacija između učenika, škole i roditelja, da bi se ovakvi i slični slučajevi u budućnosti
spriječili.

„Danas je treći dan škole i nije se moglo pretpostaviti da će se ovo desiti. Vjerovatno se nikada neće moći 100% determinisati svaki problem, ali razrednik mora da zna kakve probleme ima učenik i u porodici i u školi da bi se u saradnji sa školskim timom, psihologom i pedagogom prevenirale nemile situacije“, kaže Osmanović.

Sa druge strane, nastavnici se često mijenjaju, djeca rastu, ne osjećaju da baš o svemu mogu da razgovaraju sa razrednikom ili psihologom, roditeljima, ponekad im nije prijatno da iznesu problem, ponekad ih ne shvataju dovoljno ozbiljno, ali ono što je evidentno jeste da su djeca previše javno izložena preko društvenih mreža, gdje im se život može srušiti za samo nekoliko postova, da internet i televizija imaju brojne sadržaje koji nisu prikladni za normalan razvoj djece, a nažalost su im dostupni, da je u porodicama sve manje bliskosti i razumijevanja, a sve više borbe za opstanak, te je ovaj slučaj samo jedan u nizu ukoliko kao društvo ne preduzmemo konkretne korake na brizi o djeci i mladima.