Udruženje dijabetičara obilježava Međunarodni dan borbe protiv dijabetesa

57

Širom svijeta danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv dijabetesa. Tim povodom i brčansko Udruženje dijabetičara organizovalo je na Trgu Mladih za sve zainteresovane građane besplatno mjerenje šećera u krvi i pritiska kod.

“Akciju realizujemo u saradnji sa učenicima Poljoprivredne i medicinske škole u Brčkom, odnosno učenicama IV razreda medicinskog smjera. Do 12:30 akciji se odazvalo više od 700 sugrađana. Naš cilj je da građanima skrenemo pažnju na prevenciju bolesti, a ukoliko je neko već obolio od dijabetesa, pozivamo ga da dođe u Udruženje po stručnu i savjetodavnu pomoć i podršku”, rekao je Đorđe Vuković, predsjednik Udruženja dijabetičara Brčko distrikta BiH.

Osim ove aktivnosti, danas je organizovana i polučasovna šetnja pod nazivom “Šetnjom do zdravlja” uz puštanje balona na šetalištu Ficibajer na Savi.

Po uzoru na mnoge svjetske gradove, ovaj dan biće obilježen i osvjetljenjem Vijećnice plavom bojom.

Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv dijabetesa biće nastavljeno sutra (četvrtak) javnom tribinom pod nazivom “Diabetes mellitus i komplikacije” koja je planirana za 18:00 časova u Omladinskom centru. Na tribini će govori ljekari specijalisti iz Brčkog, a biće predstavljen i projekat “Škola dijabetesa”. Ulaz je slobodan.