Udruženje „Gender“ iz Brčkog na Dan žena organizuje informativnu kampanju

176

Međunarodni dan žena jedna je od najčešćih prilika da udruženja koja promovišu ravnopravnost polova skrenu pažnju na aktuelne teme iz rodno zasnovanog nasilja i drugih oblasti. Upravo o ovim temama danas su pažnju javnosti skrenule članice Udruženja „Gender“ Brčko i Fondacije „Udružene žene Banja Luka“, koje su predstavile aktivnosti koje se realizuju kroz projekat pod nazivom „Osnaživanje prevencije i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici u Brčko distriktu BiH“.

Upravo u okviru ovog projekta, na 8. mart – Međunarodni dan žena, članice Udruženja će na Trgu Mladih u Brčkom od 11:30 časova organizovati uličnu kampanju kroz koju će razgovarati sa zainteresovanim građanima i dijeliti informativne brošure o postupanju u slučaju nasilja, bilo kao svjedoci ili žrtve.

Cilj kampanje je podizanje svijesti građana o značaju ovog dana za žene.

“Mi želimo da ukažemo na to da poenta Međunarodnog dana žena nije da se poklanja cvijeće. Može i to, ali mi treba da se prisjetimo svih onih žena koje su doprinijele tome da mi danas imamo prava koja imamo, žena koje su se izborile da mi možemo da glasamo, da se obrazujemo i tako dalje,” rekla je Jovanka Radovanović, članica Udruženja „Gender“.

Udruženje „Gender“ na ovom projektu radi u saradnji sa Fondacijom „Udružene žene Banja Luke“ i  Udruženjem „Viva žene“ iz Tuzle. Brčansko Udruženje dio je radne grupe koja se bavila izradom akcionog plana i protokola o postupanju u slučaju nasilja u porodici i nad ženama.

“Protokol sadrži zaduženje svih subjekata zaštite koji treba da obavljaju posao u slučaju nasilja nad ženama ili nasilja u porodici u Brčko distriktu BiH. To su Policija, Tužilaštvo, Centar za socijalni rad, Centar za mentalno zdravlje, Udruženje „Gender“ i Udruženje „BH novinari“. Protokolom je definisano šta je zadatak svake institucije ili udruženja u slučaju nasilja nad ženama ili nasilja u porodici” rekla je Nataša Ristić, članica Udruženja “Gender” Brčko.

Potpisivanje protokola predviđeno je za kraj marta. Nakon usvajanja od strane Vlade Brčko distrikta BiH, očekuje se i njegova zvanična upotreba.

www.brckodanas.com

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime