Udruženje “Kap spasa” 6. marta organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi

143

Udruženje “Kap spasa”, koje neformalno postoji dugi niz godina, a prošle godine je i zvanično registrovano, u okviru obilježavanja Dana Brčko distrikta BiH u srijedu 6. marta 2019. godine na Odsjeku za transfuziju krvi Javne zdravstvene ustanove “Bolnica Brčko” organizuje akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

“Udruženje je samostalna, multietnička, neprofitna organizacija osnovana isključivo radi humanitarnog rada. Broji oko 45 članova, a članovi su uglavnom zaposlenici RJ Elektrodistribucija Javnog preduzeća “Komunalno Brčko”, te još nekoliko lica koja se bave drugim poslovima. Udruženje iza sebe ima dosta akcija davanja krvi. U proteklom periodu naši članovi su se odazvali akcijama  koje su provedene u Brčkom, Gračanici, Tuzli, Bijeljini, Ugljeviku, Srebrenici, Zvorniku, Beogradu i drugim mjestima. Imamo dobru saradnju sa udruženjima iz okruženja i redovno se odazivamo na sve pozive”, kaže Goran Grujić, predsjednik Skupštine Udruženja.

Krv je tečnost koja se ne može vještački proizvesti. Jedini njen izvor je čovjek. Osim što se darivanjem krvi spašavaju životi, ovaj čin ima benefite i za davaoca – smanjuje rizik od srčanog udara, vrši se detaljna analiza krvi donatora i onaj ko daruje krv da spasi drugu osobu – dijete, ženu. muškarca – dobija osjećaj zadovoljstva i sreće što je nekome, nebitno kome, pomogao na ovaj način.

Dobrovoljni davalac krvi može biti svaka zdrava osoba, muškog i ženskog pola, starosti između 18 i 65 godina. Muškarci mogu dati krv svaka tri mjeseca, a žene svaka četiri mjeseca. Krv ne treba da daju ljudi koji trenutno primaju terapiju ili imaju neku akutnu ili hroničnu bolest. Davanje krvi nije bolno, ne stvara naviku i ne šteti organizmu.

“Uslovi pristupanja udruženju su jednostavni, tj. dovoljno je uz ličnu kartu obaviti učlanjenje, a nakon toga se popunjava evidencija koje je lice krvne grupe, kao i kada je poslednji put dalo krv, da bismo ga mogli angažovati u slučaju poziva iz transfuzije ili kad se ide na akcije davanja krvi kod nas ili u druge gradove”, kaže Grujić.

Na kraju je pozvao sugrađane da se priključe Udruženju “Kap spasa” i podrže akciju darivanja krvi 6. marta, gdje očekuje da obezbijede oko 35 doza krvi. Osim članova ovog udruženja, akciji će se odazvati i davaoci krvi  iz Bijeljine, Ugljevika i Zvornika. Očekuju da akcija darivanja krvi u okviru obilježavanja Dana Distrikta postane tradicionalna.