Ugostitelji iz Brčkog obustavili rad od 10:00 – 12:00 h

132

Brčanski ugostitelji danas su organizovali dvočasovni mirni protest, želeći da iskažu svoje nezadovoljstvo mjerama Štaba za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH. Donesene mjere, kako ističu, negativno utiču na njihovo poslovanje, a nemaju nikakvih olakšica.

Edin Bećirović, predsjednik Udruženja ugostitelja, zatražio je, u ime članova udruženja, smanjenje nameta i paket pomoći od gradskih vlasti, da ne bi bili primorani na novi protest, ili, još drastičnije, zatvaranje lokala i samim tim davanje otkaza radnicima.

„Naši zahtjevi su jasni. Mi tražimo hitan sastanak s Vladom Brčko distrikta BiH, s temom da odobri paket mjera pomoći ugostiteljstvu, jer smo prinuđeni na taj korak. Poslujemo s 20 do 30 % prometa i ne bježimo od mjera. Ne bježimo ni od čega, sve hoćemo da ispunimo, prvenstveno zbog naših uposlenika i njihovih i naših porodica, znači mjere za zdravlje su na prvom mjestu. Ali Vlada mora biti svjesna da nam mora izaći u susret jer radimo smanjenim kapacitetom, pa da nam onda smanje i namete koje moramo plaćati,“ kaže je Bećirević.

Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, rekao je da su se predstavnici vlasti složili da je ugostiteljstvo u ovoj sitaciji posebno ranjiva grana privrede, te da će prilikom donošenja novog programa pomoći za djelatnosti pogođene COVID-19, uz turizam, biti u prvom planu.

„Prema Izmjenama i dopunama Zakona o COVID-u, Vlada i resorno odjeljenje zaduženi su da, u skladu sa sredstvima u Budžetu Distrikta, rješavaju pitanje posljedica COVID-19, počevši od petog mjeseca 2020. godine. U ovom trenutku mi nemamo na raspolaganju sredstva kojima bi mogli to isfinansirati i to je jedini razlog zbog kojeg nije napravljen, odnosno nije predložen nikakav program,“ kaže Gudeljević.

Protest ugostitelja nije prošao nezapaženo, posebno jer je organizovan u vrijeme pauze budžetskih radnika, a o njemu se komentarisalo i u Skupštini Distrikta, te, iako danas nisu riješili svoj problem, zahtjevi ugostitelja su došli do donosilaca odluka.