Uhapšen sanitarni inspektor na GP Orašje

209

Na Graničnom prelazu Orašje, Policijski službenici Federalne uprave policije juče su, preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, uhapsili sanitarnog inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove inicijala M. R. rođenog 1962. godine.

On se sumnjiči za krivično djelo „primanje dara i drugih oblika koristi“, odnosno sumnjiči se da je u svojstvu sanitarnog inspektora na Graničnom prelazu Orašje u utorak 17. marta, za manju novčanu dobit, propustio da izvrši sanitarnu kontrolu i naloži upravne mjere izolacije dvojici građana koji su se vraćali iz zemlje koja je zahvaćena pandemijom korona virusa i omogućio im nesmetan ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

Na osnovu naredbe nadležnog suda, izvršen je i pretres službenih prostorija Sanitarne inspekcije koje je ovo lice koristilo.

“Užasnut sam ovim nečasnim postupkom pojedinca koji je nanio štetu ugledu Federalne uprave za inspekcijske poslove i našim naporima koje preduzimamo da bismo se svojim danonoćnim djelovanjem i zalaganjem svakog inspektora na granici oduprijeli opasnosti širenja pandemije korona virusa i doprinijeli zaštiti zdravlja i života građana Bosne i Hercegovine. Ovakav užasan postupak pojedinca u ovim teškim vremenima kada Federalna uprava za inspekcijske poslove, sa ionako iscrpljenim kadrovskim kapacitetima, daje zadnji atom snage, u najtežim poslovima koje trenutno obavljamo, za svaku je i najtežu osudu i mora biti najoštrije sankcionisan“, izjavio je Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Ovo lice je s danom 21.03.2020. godine, odnosno odmah po lišavanju slobode, suspendovano, te će prema njemu biti pokrenut zakonom predviđen postupak, kažu u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.