Uhapšena četiri lica zbog nepoštovanja rješenja o izolaciji

154

Konferenciju za novinare danas je održao Goran Pisić, šef Policije Brčko distrikta BiH, koji je saopštio da su pripadnici Policije Distrikta sinoć lišili slobode četiri lica, od kojih su tri imala rješenje o obaveznoj izolaciji, s obzirom da su došli sa teritorije Austrije, područja označenog kao ugroženog korona virusom. Zajedno sa njima slobode je lišen i medicinski tehničar koji je zaposlen u Javnoj zdravstvenoj ustanovi. Lišeni slobode boravili su zajedno sa više osoba iz Donje Skakave.

Slobode su lišena lica sa inicijalima K.I., sin Mate, rođen 9.7.1993. godine u Tuzli, nastanjen u mjestu Donja Skakava, A.I., sin Petra, rođen 13.5.1998. godine u Zagrebu, nastanjen u mjestu Donja Skakava, A.A., sin Mate, rođen 25.4.1998. godine u Vinkovcima, nastanjen u mjestu Donja Skakava, M.A. sin Vlade, rođen 13.10.1996. godine u Vinkovcima, nastanjen u Bijeloj. K.I. (1993).

Lišeni su slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije“ i „Prenošenje zarazne bolesti“.

Šef Policije Goran Pisić istakao je i da su policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH izvršili 174 kontrole izdatih rješenja o medicinskom nadzoru, te da je broj lica koja poštuju izdata rješenja 166. Osam lica nisu poštovala izdata rješenja što je uz uhapšena tri ukupno 11, što ukazuje da ogroman procenat ovih lica poštuje mjere koje su im izrečene.

“Ovom prilikom želim da upozorim građane Brčko distrikta BiH, pogotovo one koji su hronični bolesnici, koji se nalaze u starijoj životnoj dobi, roditelje koji imaju djecu koja su operisana, čiji su imuni sistemi ugroženi, da koriste sva sredstva i mjere iz preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i naših zdravstvenih radnika”, rekao je Goran Pisić.

“Želim i da skrenem pažnju da usko sarađujemo sa Tužilaštvom u vezi sa pojavama koje se javljaju na društvenim mrežama. Danas u toku dana sigurno ćemo imati najmanje tri prekršajna naloga protiv lica koja iznose ili prenose lažne vijesti”, napomenuo je šef Policije.

On je zamolio građane Distrikta za razumijevanje.

„Molim građane Distrikta za razumijevanje jer ovo je nešto što nas je pogodilo, ali od nas svih zavisi kako ćemo se nositi s tim. Policija je uz vas i Policija je jedina policijska agencija unutar BiH koja je poštovala evropske standarde po broju policijskih službenika po glavi stanovnika. Morate da znate da su vaši policajci s vama već četiri ili pet dana, da ni oni nemaju snage i da i oni imaju svoje porodice. Još jednom molim sve da poštuju mjere medicinskog nadzora i ako neko od građana primijeti da se neko ne pridržava mjera, da ih upozori i da javi Policiji Brčko distrikta BiH na broj 122”, zaključio je šef Policije Goran Pisić.