Uhapšena ženska osoba koja je upućivala anonimne prijetnje pravosudnim institucijama u Brčkom

217

Službenici Policije Brčko distrikta BiH lišili su slobode žensku osobu sa inicijalima S.G. koja je rođena 1965. godine, sa područja opštine Donji Žabar, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila tri krivična djela koja su u vezi sa prijetnjama po bezbjednost Osnovnog suda Brčko distrikta BiH.

Naime, u tri navrata – 10. aprila 2019. godine, 15. aprila 2019. godine i 19. aprila 2019. godine, od strane nepoznate osobe, anonimno, na telefonski broj Osnovnog suda Brčko distrikta BiH, upućene su verbalne prijetnje po bezbjednost svih zaposlenih.

„Nakon zaprimljenih prijava, policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH preduzeli su  operativno-taktičko-tehničke mjere i radnje na provjeri navoda prijava koje su, između ostalog, podrazumijevale i preusmjeravanja saobraćaja u gradu Brčko, vršenje kontradiverzionog pregleda i obustavu rada pravosudnih institucija, čime je ometan rad i funkcionisanje pravosudnih institucija i nanijele veliku štetu građanima Brčko distrikta BiH“, saopšteno je iz Policije Distrikta.

Policija je pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH, ubrzanom dinamikom, u cilju otkrivanja osobe koja je uputila navedene prijetnje, provela istragu koja je rezultirala identifikovanjem osobe S.G., za koju postoje osnovi sumnje da je svojim radnjama počinila tri krivična djela iz Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH – „Lažno prijavljivanje“, „Izazivanje opšte opasnosti“ i „Ugrožavanje sigurnosti“.

Nakon kriminalističke obrade u Policiji Brčko distrikta BiH, S.G. će uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima biti predata Tužilaštvu Brčko distrikta BiH na dalje krivično-pravno procesuiranje.