UK donirala IT opremu za pet agencija za provođenje zakona u BiH

26

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Matthew Field uručio je set informatičke opreme predstavnicima pet institucija za provođenje  zakona u Bosni i Hercegovini, u okviru četvorogodišnjeg projekta podrške pod nazivom „Rad  policije zasnovan na krim-obavještajnim saznanjima“, kojim Ujedinjeno Kraljevstvo nastoji da pomogne unapređenje policijskih struktura u BiH, saopšteno je iz UK ambasade.

Oprema je dodijeljena SIPA-i BiH, Graničnoj policiji BiH, Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, Federalnoj upravi policije i Policiji Brčko distrikta BiH.

Ovaj projekat ima za cilj da pomogne policijskim institucijama da implementiraju model rada policije zasnovan na krim-obavještajnim saznanjima, što bi trebalo da im pomogne u rješavanju teških krivičnih dijela, uključujući dijela organizovanog kriminala i terorizma. Projekat obuhvata i pružanje obuke i mentorski rad kojim se jačaju kapaciteti ovih institucija, institucionalnu podršku i nabavku opreme, a sve uz podršku policijskih eksperata iz Ujedinjenog Kraljevstva.

„Pružanje podrške policijskim institucijama u BiH u cilju stvaranja sigurnog okruženja za sve građane, predstavlja prioritet za Ujedinjeno Kraljevstvo. Ova oprema i drugi vidovi podrške koju pružamo u okviru projekta „Rad  policije zasnovan na krim-obavještajnim saznanjima“ ima za cilj da pomogne policijskim institucijama da rade zajedno na prevenciji, istragama i procesuiranju kriminala na brz i adekvatan način, te na osnovu tačnih i kvalitetno analiziranih podataka. Projekat uključuje i rad sa sudovima i tužilaštvima“, izjavio je  nakon uručenja opreme ambasador Matthew Field.

Oprema uključuje hardware i software komponente koje će podržati izgradnju standardizovane