Uskoro izvjesno popuštanje mjera u suzbijanju COVID-19

292

Brčko distrikt BiH je uspio da spriječi veći udar na zdravstvo i nalazi se u dobroj poziciji da može da planira popuštanje mjera i naredbi koje su donesene u prethodnom periodu, saopšteno je iz Vlade.

„Mi smo na jučerašnjoj sjednici Štaba zadužili Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge, naš JZU „Zdravstveni centar Brčko“, Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu i još neke institucije da sačine dinamički plan ublažavanja mjera i naredbi Kriznog štaba. Narednih dana možemo očekivati i da se stanje na prostoru Distrikta, koje je uvedeno 11. marta odlukom Vlade o proglašenju stanja opšte opasnosti, polako uvodi u neke normalne tokove“, rekao je danas gradonačelnik Siniša Milić.

Ukoliko se ne budu poštovale donesene mjere na pijaci Klanac – biće ponovo zatvorena

Gradonačelnik je upozorio da se, ipak, mjere fizičke distance i druge mjere koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija moraju poštovati. On je, takođe, izrazio i nezadovoljstvo zbog nepoštovanja mjera na pijaci Klanac.

„Informisan sam da se na pijaci Klanac te mjere, čini mi se, ne poštuju i mi ćemo pratiti to stanje, pokušaćemo da obezbjedimo funkcionisanje i te pijace na način kako to predviđaju neka pravila i procedure. Ukoliko se i dalje budu kršile mjere, bićemo prinuđeni da ponovo obustavimo rad te pijace. Građani moraju biti svjesni opasnosti da ovo još nije završeno i da svoje ponašanje i dalje prilagode preporukama i naredbama Vlade“, naglasio je Milić.

Uspostavljen karantin u Vili Bakarni

Akif Pezerović, šef Odjeljenja za zdravstvo, izjavio je da je u Vili Bakarni uspostavljen karantin za sva lica, koja su s područja Distrikta, a koja ulaze u BiH iz inostranstva. Sada je tamo smješteno 11 osoba.

„Sve osobe koje dolaze iz inostranstva prolaze kroz šatorski karantin na stadionu „Jedinstvo“ gdje se vrši trijaža. Ukoliko osobe nemaju simptome bolesti, upućuju se u karantin na period od 14 dana, nakon čega idu kućama na još 14 dana samoizolacije. Znači, svi oni koji dolaze u Brčko iz inostranstva, neće moći ići kući, kao što je bio slučaj do sada, nego će morati provesti 14 dana u karantinu. Tu imamo jedanaest prostorija i vila može primiti više od 30 osoba“, rekao je Pezerović.

Prema informacijama iz Kriznog štaba Brčko distrikta BiH, epidemiološko stanje u Brčkom je i dalje nepromijenjeno. Do sada je registrovano ukupno 18 osoba oboljelih od virusa korona, četiri su izliječane, a dvije osobe su ranije preminule u brčanskoj bolnici. Uzorci su uzeti od ukupno 317 osoba, od kojih je 261 negativno na virus korona dok se rezultati čekaju za 38 osoba. Pod zdravstvenim nadzorom je 688 osoba, pet lica je hospitalizovano, a jedno se od sinoć nalazi na respiratoru pod nadzorom anesteziologa.