Uskoro opet problemi sa ambrozijom

41

Ambrozija (fazanuša, fazanka, limundžik ili partizanka) je jednogodišnja biljka, visoka metar do metar i po, koja je sa područja Sjeverne Amerike uvezena u Evropu kontaminiranim pošiljkama sjemena. Period koji je pred nama pogoduje širenju i razvoju ove korovske i alergene biljke koja itekako ima uticaj na poljoprivredne površine, ali i ljude.  

Kao korov, u Bosni i Hercegovini je rasprostranjena do te mjere da predstavlja fokus zdravstvenih i ekoloških problema. Razmnožava se sjemenom, a širi posredstvom čovjeka ili vjetrom. Ne prodire duboko u podlogu, pa je sposobna da se ukorjeni i na veoma plitkom i zbijenom zemljištu. U poljoprivrednim usjevima korijen crpi đubrivo i vodu za svoju veliku biljnu masu i tako osiromašuje tlo i umanjuje prinose.

Najefikasniji način suzbijanja ambrozije je direktno čupanje iz korijena dok je još mlada, posebno poslije kiše, na površinama gdje se javljaju pojedinačne biljke.

Mehanički tretman je posebno značajan na područjima gdje su razvijena naselja, na područjima oko stambenih i  poslovnih objekata, zdravstvenih ustanova i obrazovnih ustanova itd. U područjima koja imaju problem ekspanzivnog širenja ambrozije, osnovno opredjeljenje suzbijanja je fizičkim metodama, odnosno košenjem.

Biljka se kosi prije cvjetanja najmanje pet centimetara iznad zemlje. Ako se ne kosi nisko, izrasta ponovo za 20 dana kao nova generacija ili kao retrovegetacija, koja je česta nakon košenja. U toku vegetacionog perioda, ambroziju je poželjno suzbijati višestrukim košenjem. Mehanički način uništavanja ambrozije je najteži, ali izgleda najučinkovitiji. Upotrebu hemijskih sredstava za suzbijanje ambrozije u naseljenim mjestima treba svesti na minimum.

Ako se naiđe na ambroziju u cvatu ili već u precvjetavanju, najbolje ju je odrezati i spaliti, kako se eventualno već zrelo sjeme ne bi širilo dalje te tako prenijelo ambroziju na nove površine. Suzbijanje i uništavanje ambrozije vrši se na površinama: poljoprivrednog, šumskog, građevinskog i vodnog zemljišta.

Posljedice po ljude

Polen ambrozije je jedan od najjačih poznatih alerganata. Kod osjetljivih osoba može doći do crvenila očiju, suzenja i svraba očiju, zapušenja nosa, svraba nosa, kihanja, kašlja, šuštanja u prsima, otežanog disanja, astme, kao i drugih alergijskih manifestacija, kao na primjer na koži i probavi. Takve osobe imaju smanjenu radnu sposobnost, koncentraciju, nervozni su i uopšteno imaju smanjen kvalitet življenja. Prag koji izaziva alergijske reakcije je vrlo nizak – manji od 20 polenovih zrna po metru kubnom vazduha.

U Brčko distriktu BiH već godinama se govori o zakonskom – sistemskom rješavanju problema ambrozije, no za sada nema većih pomaka, osim povećanog širenja površina koje zahvata ambrozija i povećanog broja ljudi koji su alergični na ovu biljku.