Uskoro preporuke za suzbijanje pandemije tokom praznika

66

Danas je evidentirano 80 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a čeka se na rezultat 46 uzoraka.

Pandemija bolesti COVID-19 još traje. Na području Brčko distrikta BiH u posljednjih nekoliko sedmica prosječno je bilježeno oko 200 novooboljelih, ali je i broj oporavljenih otprilike na istom nivou, te se epidemiološka situacija smatra stabilnom. S time se vjerovatno ne bi složile zaražene osobe, posebno oni koji su primorani da idu na bolničko liječenje.

Situacija će se sigurno usložnjavati kako se bliže praznici, što podrazumijeva češća i veća okupljanja i druženja, osim u zatvorenom, i na otvorenom prostoru, s obzirom da se bliži početak manifestacije Čari zime, novogodišnji koncert, proslave Nove godine u zatvorenom i druga slavska i praznična okupljanja.

“Sjednica Kriznog štaba u zdravstvu će biti održana u četvrtak, gdje ćemo se morati opredijeliti za način organizovanja niza manifestacija koje se planiraju organizovati u narednom periodu. Među njima je i novogodišnji koncert, a daćemo preporuke Kriznom štabu za zaštitu i spasavanje Distrikta u kojoj mjeri i na koji način tu i slične aktivnost da organizuje, a da ne dođe do pogoršanja epidemiološke situcije”, izjavio je Sead Šadić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge.

Od početka pandemije do danas na području Brčko distrikta BiH evidentirano je 8.116 izliječenih pacijenata. 420 lica preminulo je od posljedica ove bolesti, dok je trenutno 800 ljudi oboljelo od COVID-19.

Procent vakcinisanih prvom dozom je malo iznad 27% populacije, što i dalje nije dovoljno, ali je prisutan stalni rast vakcinisanih osoba.

“Od početka marta na ovamo možemo reći da smo zadovoljni brojem vakcinisanih građana. Zbog dovoljnog broja vakcina, koje imamo na raspolaganju, kao lokalna zajednica smo omogućili i apliciranje treće doze. Taj proces je u potpunosti završen kod zdravstvenih profesionalaca, a trenutno vršimo i vakcinaciju građana protiv sezonske gripe”, rekao je Šadić.

Na bolničkom Odjeljenju grudno – izolacija za pacijente oboljele od COVID-19 smješteno je 20 pacijenata, dok je na Odjeljenje neurologije, gdje je smještena jedinica intenzivnog liječenja za pacijente oboljele od COVID-19, smješteno osam pacijenata. Dakle, ukupno 28 od 800 zaraženih lica je na bolničkom liječenju, što, kako kaže šef Odjeljenja za zdravstvo, nije alarmantan broj.

„U prošlosti se znalo dešavati da je na bolničkom liječenju više od 150 osoba. U tom smislu imamo olakšanje i zdravstveni sistem može davati odgovor na redovne aktivnosti, koje su neophodne”, zaključio je šef Odjeljenja za zdravstvo.

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postRadarske kontrole u periodu od 29.11.2021. godine do 5.12.2021. godine
Sledeći postVlada usvojila Nacrt zakona o socijalnom preduzetništvu Brčko distrikta BiH