Uskoro realizacija još jednog programa podrške preduzetništvu

38

Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH danas je sa Zavodom za zapošljavanje Brčko distrikta BiH i predstavnicima Investicijske fondacije IMPAKT Sarajevo potpisalo Ugovor o partnerstvu na realizaciji programa podrške preduzetništvu kroz YEP (Youth Employment Programme – program zapošljavanja mladih) Inkubator poslovnih ideja na području Brčko distrikta BiH.

Šef Odjeljenja Pero Gudeljević rekao je da je fokus programa na mlade i žene, koji imaju poslovne ideje inovativnog karaktera.

„Poznato je da Brčko već posljednjih šest ili sedam godina provodi vlastiti program samozapošljavanja, pa je ovaj program posebno interesantan zbog činjenice da će to biti nadogradnja onoga što mi već godinama radimo. Ovim ćemo i unaprijediti taj program u smislu da će ljudi koji pokrenu svoj biznis tokom vođenja tog biznisa imati podršku stručnjaka koji će im pomoći u različitim segmentima. Pokušaćemo da animiramo ljude da to ne budu djelatnosti koje su uobičajene, jer će puno više bodova, u evaluaciji, dobiti oni koji budu inovativni“, kaže je Gudeljević.

Mirela Omerović, izvršna direktorica Investicione fondacije IMPAKT Sarajevo, rekla je da će u sklopu zajedničke saradnje između IMPAKT-a, Vlade Brčko distrikta BiH i Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH u 2020. i 2021. godini biti realizovan program YEP inkubator poslovnih ideja koji će, između ostalog, obuhvatiti program preduzetničke obuke za minimalno 50 učesnika s područja Brčko distrikta BiH te finansijsku, stručnu i mentorsku podršku za 10 novih poslovnih poduhvata na području Distrikta.

Ona je istakla da će deset najboljih poslovnih ideja imati priliku da dobiju po 5.000 KM za pokretanje biznisa.

Tamara Duvnjak Mitrović, v.d. direktorica Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, istakla je da je Zavod učestvovao sa 70.000 KM u ovom programu i da očekuje provođenje programa u šest etapa.

„Riječ je o stimulaciji nezaposlenih lica s evidencije Zavoda za zapošljavanje i potencijalnih preduzetnika s ciljem preduzimanja poslovnih poduhvata i održavanja postojećih poslovnih poduhvata. U skladu s epidemiološkom situacijom završetak programa očekujemo u martu 2021. godine“, izjavila je Duvnjak Mitrović.

Program se realizuje uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).