Uskoro stambena rješenja za 60 socijalno ugroženih porodica

24

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić i zamjenik gradonačelnika Anto Domić sastali su se u Gradskoj vijećnici sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Milošem Lučićem.

Razgovarali su o projektu „CEB II“, koji je nedavno aktuelizovan u Brčkom, a koji se odnosi na zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja, gradnjom javnih stambenih rješenja. Čelnici Vlade upoznali su ministra Lučića da će ovaj projekat, odlukom brčanske Vlade, biti realizovan na prostoru naselja Prutače.

U prvoj fazi projekta planirano je da u humanitarnom naselju Prutače budu sagrađene dvije zgrade sa po 30 stambenih jedinica. Vrijednost projekta je 1.407.000 evra kreditnih sredstava, a na ovaj način će biti riješen stambeni problem 60 romskih porodica koji žive na ovom prostoru.

Tema razgovora s ministrom Lučićem bili su i drugi projekti za izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju stambenih jedinica, koji se realizuju udruženim sredstvima. Najavljena je i realizacija EU projekta resornog državnog ministarstva, koji ima za cilj mapiranje potreba lokalnog stanovništva koje je bez krova nad glavom, na osnovu čega će ministarstvo kandidovati zahtjev za sredstva za rješavanje ove problematike.

Ministar Lučić je nakon razgovora sa zvaničnicima Brčko distrikta BiH, upriličio i individulani sastanak sa predstavnicom romske nacionalne manjine u Skupštini Brčko distrikta BiH Mejrom Šečić i direktorom OC „Vermont“ Damirom Radenkovićem, organizacijom civilnog društva koja je aktivan partner kada je riječ o aktivnostima stambenog zbrinjavanja socijalno ugroženih kategorija, posebno romske pripadnosti.