Uspješna proizvodnja košnica za pčele

434

Udruženje građana “Golub” Brčko, zajedno sa udruženjima pčelara “Pčela” i “Matica”, već drugu godinu realizuje projekat “Razvoj pčelarstva Brčko distrikta BiH”. Ovo je najveći projekat u oblasti pčelarstva do sada u Brčkom. U prvoj fazi organizovana je škola pčelarstva, dok je u drugoj fazi pokrenut pogon za proizvodnju košnica, topljenje i sterilizaciju voska pod pritiskom, kao i hladno valjanje satnih osnova.

Ovaj projekat podržali su USAID, Ambasada Švedske u BiH i Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG).

“Aktivnosti oko uređenja prostora za pogon namijenjen proizvodnji sanduka za košnice počele su prošle godine u avgustu i završene ovih dana. U ovom pčelarskom centru za sada je radno angažovano pet ljudi. Pogon se sastoji iz dva dijela, u prvom se proizvode košnice i dijelovi za nju, dok je u drugom dijelu planirana prerada pčelinjeg voska za satne osnove. Kapacitet je oko 300 košnica na mjesečnom nivou, a dnevna proizvodnja satnih osnova je oko nekih 60 kilograma. Satne osnove po kilogramu, ako je zaista pčelinji vosak, koštaju od 18 do 24 KM, a košnica može da bude od nekih 60-65 do oko 105 KM”, kaže Milan Dragičević, predsjednik Udruženja građana “Golub” iz Brčkog koji se i sam uspješno bavi pčelarstvom već nekoliko godina.

Prvobitna namjera pokretača ovog projekta bila je da pomognu pčelarskim udruženjima s prostora Brčko distrikta BiH, međutim svoje interesovanje iskazali su i pčelari iz drugih opština, te pogon radi punom parom.

Treća faza projekta biće dodjela grant sredstava za osobe koje žele da se bave pčelarstvom, a prednost će imati žene i mladi, za šta će iz Udruženja “Golub” uskoro raspisati i javni poziv.

Pčelari i voćari sa područja Distrikta nedavno su potpisali i protokol o uzajamnoj saradnji i pomoći u okviru projekta “Sačuvajmo pčele”, želeći da spriječe prskanje voćki u vrijeme leta pčela.