Uspostavljena nastava na daljinu na području Brčko distrikta BiH

197

Šef Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Senad Osmanović na današnjoj konferenciji za novinare rekao je da, prema izvještaju koji je dobio od direktora osnovnih škola, više od 90% učenika učestvuje u određenom vidu online nastave.

„Učenici od prvog do petog razreda rade uglavnom preko aplikacije Viber uz pomoć svojih roditelja. Tu dobijaju materijale, a nakon toga nastavnici dobijaju povratne informacije kako bi vidjeli šta su učenici uradili. Učenicima se pruža mogućnost da rade i na obradi novog nastavnog gradiva. Kada je riječ o predmetnoj nastavi od šestog do devetog razreda, tu se uglavnom uspostavljaju učionice online, skidaju se aplikacije i to, takođe, dobro funkcioniše. Bio sam u posjeti JU „Četvrta osnovna škola” gdje većina razreda sa 100% kapaciteta učestvuje u online nastavi”, kazao je Osmanović dodajući da roditelji šalju pozitivnu reakciju na ovaj sistem rada kao i nastavni kadar i menadžment škola.

Kada je riječ o srednjim školama, Osmanović je rekao da je juče imao sastanak s direktorima i da se pokušava otkloniti problem praktičnog dijela nastave.

„U srednjim školama će biti nešto veći problem, naročito kada je riječ o praktičnom dijelu nastave. Što se tiče teoretskog dijela, to će se raditi na isti način kao s osnovnim školama i vjerujem da će se do kraja ove ili početkom sljedeće sedmice početi s tim sistemom rada da bi se učenicima pružila mogućnost da se realizuje nastavno gradivo”, rekao je Osmanović.

Kada je riječ o učenicima koji nemaju pristup internetu i uređajima, Osmanović je rekao da se radi o zanemarivom broju, ali da rješenje ima i za takve slučajeve.

„Roditelji će moći preuzeti u školama radne materijale u fizičkom obliku i to ćemo na taj način riješiti. Pozivam i na solidarnost, a to je da učenici koji nemaju mogućnost pristupa online da se priključe svojim kolegama u kućama i budu dio ovog online sistema”, kazao je Osmanović.

On je naglasio da učenici neće gubiti godinu i da će se naći način da se školska godina završi bez problema.

„Vanredna je situacija zbog korona virusa i ne može se naći i postići idealno rješenje, ali postići će se rješenje da učenici ne smiju trpiti”, kazao je Osmanović.

On je istakao da Odjeljenje za obrazovanje planira da u narednoj školskoj godini uvede jednu radnu sedmicu gdje će učenici raditi online.

„Ovaj način online rada je prvi put u Distriktu i dobar je pokazatelj da imamo više od 90% učenika osnovnih škola s kojima nastavnici rade preko interneta. Ovo je pokazatelj i korak da moramo biti spremni na sve i ova nam situacija daje zadatak da već iduće školske godine barem jednu radnu sedmicu radimo online. Na Odjeljenju za obrazovanje je da nabavi kvalitetne softvere, da se omogući digitalizacija svih i da se edukuju i nastavnici da bi mogli raditi”, zaključio je šef Odjeljenja za obrazovanje.