Uspostavljena PCR laboratorija u Brčkom

45

PCR laboratorija u Brčkom zvanično je počela sa radom u ponedjeljak, a smještena je u samom centru grada – prostorijama bivšeg kina „Oslobođenje“ u Brčkom.

Šef Pododjeljenja za javno zdravstvo u Vladi Brčko distrikta BiH Dr Anđa Nikolić rekla je da se trenutno u laboratoriji, osim stručnog osoblja, nalaze i konsultanti koji pomažu i prate rad osoblja, da bi nakon obuke u Brčkom zaposlenici mogli samostalno obavljati poslove.

„Kapacitet laboratorije je oko 40 testova u jednom ciklusu, a kad se sva ekipa uhoda, onda će to moći da bude i dva puta dnevno,“ rekla je Dr Nikolić.

U sklopu nabavke PCR aparata, traženo je i 1.000 PCR testova, a naknadno je pokrenuta nabavka još 2.000 testova.

„Mi smo nakon nabavke aparata odmah pokrenuli i nabavku još 2.000 testova i to smo rezervisali i neće biti nestašice. Svi uzorci koji se uzmu do 11.00 časova donose se ovdje, u laboratoriju i oni su uveče završeni, odnosno uzorci koji su uzeti danas najkasnije će biti urađeni sutra. Ključno je da imamo obučen kadar koji je spreman da ove poslove obavlja kako treba“, izjavila je šef Pododjeljenja za javno zdravstvo.

Obučen kadar i nije garancija da će laboratorija sasvim funkcionisati, jer se od Skupštine Distrikta očekuje da usvoji novi organizacioni plan Pododjeljenja za javno zdravstvo.

„Moram naglasiti da, ukoliko se u Skupštini Brčko distrikta BiH ne usvoji novi organizacioni plan Pododjeljenja za javno zdravstvo, nećemo moći ići sa dužim radnim vremenom niti ćemo moći ovoliko da radimo. Nažalost, u tom slučaju laboratorija će morati prekinuti s radom. Ukoliko ne budemo u prilici da zaposlimo mlade, nećemo moći izdržati niti ćemo moći zakonski da radimo u jednoj ovakvoj laboratoriji,“ izjavila je Dr Nikolić.

Dakle, samo što je počela sa radom, već postoji mogućnost i da prestane.

PCR (pi-si-ar, prema pravilima spelovanja u engleskom jeziku) je akronim za Polymerase Chain Reaction, odnosno lančanu reakciju polimeraze. Svrha PCR testiranja je da se stvori dovoljno genetičke sekvence koja bi se mogla detektovati i analizirati da li se virus kopirao u inficiranim ćelijama čovjekovog organizma.