Usvojen novi Zakon o budžetu i Zakon o radu Distrikta Brčko

56

Zakon o budžetu usvojen je sa petnaest amandmana i uz Zaključak koji obavezuje Vladu da do 31. januara iduće godine dostavi Skupštini dinamičke planove za donošenje strateških dokumenata i reformu javne uprave koji su predviđeni novim zakonom. Dinamički planovi moraju da sadrže listu strateških dokumenata s rokovima i nosiocima aktivnosti, kao i radnjama koje se podrazumijevaju preduzeti u procesu reforme javne uprave.

Potpredsjednik Skupštine Ivo Filipović ocijenio je da je donošenje novog Zakona o budžetu, kao i novog Zakona o radu, koji je usvojen sa tridesetak amandmana, od velike važnosti za Brčko distrikt.

„Zakon o budžetu primoraće sve poslanike i Vladu da kvalitetnije planiramo trošenje sredstava. Dobili smo i Zakon o radu koji je poboljšan amandmanima i mislim da će radnici biti zadovoljni zakonskim rješenjima“, rekao je potpredsjednik Filipović.

Usvojeni su zakoni o izmjenama i dopunama Zakona o Direkciji za finansije i Zakona o Trezoru Brčko distrikta kojima su ovi zakoni usklađeni s novim Zakonom o budžetu.

Poslanici su po hitnom postupku usvojili Nacrt zakona o izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Nacrt zakona o dopuni Zakona o zdravstvenom osiguranju. Dopunom Zakona o zdravstvenom osiguranju je propisano da za vrijeme odsustva s posla roditelji, usvojitelji ili staratelji djeteta oboljelog od malignih bolesti ili drugog teškog pogoršanja zdravstvenog stanja imaju pravo na naknadu plate u iznosu od 100 odsto od osnovice za naknadu. Razmatran je, i u prvom čitanju usvojen, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim preduzećima.

Poslanici su usvojili Odluku o privremenom finansiranju odjeljenja i institucija Brčko distrikta BiH za prva tri mjeseca naredne godine u iznosu od 48.173.625,91 KM. Donesena je odluka o povjeravanju vanrednog održavanja/rekonstrukcije mosta na Savi, Brčko – Gunja Javnom preduzeću „Putevi Brčko“.

„Studije će pokazati da li je moguće da se na ovom mostu u narednih osam do deset godina obavlja teretni saobraćaj. Objektivan rok za sve administrativne pripremne i operativne procedure i gradnju je između dvije i tri godine“ rekao je Miroslav Miškić direktor „Puteva Brčko“. Pojasnio je da je ranijom odlukom Skupštine iz neraspoređene neto dobiti preduzeća u 2018. godini za sanaciju mosta usmjeren 1,6 miliona KM, ali da to neće biti dovoljno za potpunu realizaciju projekta.