Usvojen Pravilnik o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji

24

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine usvojila je Prijedlog Pravilnika o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji.

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH Milenko Ninković izjavio je će usvojeni Pravilnik imati neograničeno trajanje i da se u svakom momentu može izmijeniti.

„Ovo je možda jedan istorijski trenutak za poljoprivredne proizvođače na teritoriji Brčko distrikta BiH i kao što znamo nije više zakonska obaveza da se pravilnik donosi svake godine. Pravilnik koji je danas usvojen ima neograničeno trajanje tj. u svakom momentu se može promijeniti kada bude postojala potreba da se uvede neka nova poljoprivredna proizvodnja, da se određena poljoprivredna proizvodnja podstiče više ili manje itd. Ovo će biti isto tako naporna i teška godina. Od 1. januara, odnosno 3. januara, 2022. godine poljoprivredni proizvođači mogu podnositi zahtjeve za 2022. godinu. Poljoprivredni proizvođači će dobijati novac na vrijeme, podnositi zahtjeve na vrijeme i neće čekati kao i svake godine da se usvoji pravilnik”, rekao je Ninković.

Šef resorsnog odjeljenja je naglasio da su novim Pravilnikom predviđena i određena ograničenja.

„To je iz razloga što nema dovoljno novca u budžetu, odnosno sredstva koja su predviđena za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji. Mi smo imali situaciju da je od 2019. do 2020. godine broj zahtjeva porastao sa 13 miliona na 16 miliona i tristo. Jednostavno, takvim tempom, to nijedan budžet ne bi mogao pratiti. Zato smo bili prinuđeni da uvedemo određena ograničenja i da poljoprivrednicima isplaćujemo kako je Pravilnikom regulisano neki zagarantovani iznos odmah u startu u iznosu od 100%. Sve ostale iznose, maksimalne iznose, mi nismo mijenjali i ostala su ista ograničenja za fizička lica, fizička lica u sistemu PDV-a i pravna lica s tim da u prvom krugu dobijaju onaj zagarantovani iznos, a drugi dio tek na osnovu toga da li je preostalo sredstava u budžetu za te namjene ili ne”, kazao je Ninković.

On je istakao da je za fizička lica zagarantovano 20.000 KM i da će se isplaćivati u procentu 100%, dok je maksimalni limit koji može dobiti fizičko lice 25.000 KM.

„Za fizička lica u sistemu PDV-a zagarantovani iznos je 30.000 KM, s tim da oni mogu podnositi zahtjeve do 40.000 KM po osnovu poljoprivredne proizvodnje i drugi dio za investicije isto tako u iznosu do 40.000 KM. Znači, ukupan iznos za fizička lica u sistemu PDV-a može biti do 80.000 KM. Za pravna lica, u zavisnosti od broja zaposlenih radnika, kreće se od 30.000 KM, 40.000 KM, 50.000 KM, 60.000 KM i maksimalni iznos koji može biti za poljoprivrednu proizvodnju je 70.000 KM i plus dodatno 70.000 KM za investicije s tim da, ponavljam, zagarantovani iznos je 40.000 KM”, zaključio je Ninković.