Usvojen protokol o uslovima za odvijanje nastave u novoj školskoj godini

160

Nova školska 2020./2021. godina u Brčko distriktu BiH počinje 07. septembra, časovi će trajati 45 minuta, a smjene će biti kao i u ranijim godinama, potvrdio je danas na konferenciji za novinare Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH.

Ipak, Štab za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH, u skladu sa situacijom, donio je protokol o uslovima za odvijanje nastave u novoj školskoj godini, koji je Osmanović danas predstavio javnosti.

Jedna od mjera zaštite zdravlja i sprečavanja širenja virusa korona je ta da će nastavnici nositi zaštitne maske i vizire, dok učenici nisu u obavezi, ali im neće biti ni zabranjeno da nose maske, ukoliko žele.

“Učenici će biti raspoređeni tako da će između svakog učenika u toku časa biti minimalna distanca jedan i po metar. Učenici će sjediti sami u klupama gdje to dozvoljava prostor. Ukoliko to nije moguće, učenici će sjediti na uskim stranama stolova, kako bi se ispoštovala propisana fizička distanca,” kaže šef Odjeljenja i dodao da će ispred školskih objekata biti postavljene dezinfekcione barijere, a biće obezbijeđene i dovoljne količine dezinfekcionih sredstava u svakoj učionici.

Za sada je ukinuto i dežurstvo učenika, kojima takođe neće biti dozvoljeno napuštanje kruga školskog dvorišta dok su na nastavi, te hranu i vodu na odmoru neće moći da kupe ukoliko ih nema u krugu škole, nego bi trebalo da ponesu od kuće.

“Roditelji će biti dužni da prije polaska u školu mjere temperaturu svojoj djeci, te da ispunjavaju karton koji će dobiti od škole, kako bi na neki način smanjili rizik. Ukoliko roditelj utvrdi da dijete ima povišenu tjelesnu temperaturu, dijete neće ići u školu, nego je potrebno da se obrati svom ljekaru. Nastavnicima će tjelesna temperatura biti mjerena u školama, dok učenicima neće, jer je samo u Ekonomskoj školi u prvoj smjeni oko 400 đaka, ne bismo imali vremena svima da izmjerimo temperaturu do pola 8. Oni učenici koji imaju određenja oboljenja, a pohađaju nastavu, trebali bi se obratiti ljekarima za preporuke kako da se ponašaju – da li da idu u školu ili ne. Roditelji neće moći ulaziti u školske objekte, to se posebno odnosi na roditelje učenika prve trijaže, moraće svoje učenike predati profesorima razredne nastave,” naglasio je Osmanović.

U svim školskim objektima biće pojačana dezinfekcija, a Štab će svakih 15 dana analizirati situaciju i u skladu sa stanjem, te će usvojeni protokol biti dopunjavan i/ili mijenjan.