Usvojen rebalans Budžeta Distrikta za 2019. godinu – Budžet iznosi 248,2 miliona

118

Poslanici Skupštine Brčko distrikta BiH usvojili su na 50. redovnoj sjednici Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Budžeta Brčko distrikta BiH za 2019. godinu. Rebalansom je Budžet uvećan za 18.677.775,39 KM nakon čega ovogodišnji budžet Distrikta iznosi 248.226.474,33 KM.

Predsjednik Skupštine Esed Kadrić podsjetio je da prilikom usvajanja Budžeta u zakonskom roku, krajem marta ove godine nije bilo značajnijih intervencija na prijedlog budžeta koji je uputio gradonačelnik, ali da je tada postignut dogovor da se ubrzo nakon usvajanja pristupi rebalansu.

Govoreći o strukturi rebalansa Budžeta on je pojasnio da su 4.000.000 KM predviđeni za plate prema zakonima o platama u javnoj upravi i institucijama Brčko distrikta BiH čija primjena počinje 1. jula ove godine.

„Obezbijedili smo dodatnih 250.000 KM za formiranje implementacione jedinice za realizaciju međunarodnih projekata i povlačenje grant-sredstava kao i grant Razvojno-garantnom fondu za subvencionisanje dijela kamata za kupovinu prvog stana. Oko 100.000 KM je obezbijeđeno za kontinuirano mjerenje šećera u krvi, što je bio zahtjev Javne zdravstvene ustanove i oboljelih od dijabetesa“, rekao je Kadrić. Od infrastrukturnih projekata naveo je novo investiranje od 350.000 KM u Poljoprivredno-medicinsku školu za izgradnju fiskulturne sale i opremanje aneksa.

„Konačno ćemo realizovati projekat obnove individualnih stambenih objekata za korisnike koji su već izabrani u prethodne tri godine za šta je izdvojeno 220.000 KM. Imamo i poseban program stambenog zbrinjavanja najugroženijih porodica koji će Skupština usvojiti“, rekao je predsjednik Kadrić. Kao značajne stavke naveo je rekonstrukciju i održavanje puteva i ulica za šta je predviđeno 1,7 miliona KM, kao i izgradnju vodovodne, kanalizacione mreže i arteških bunara sa 625.000 KM. Obezbijeđen je i novac za nastavak izgradnje mini zaobilaznice Čardaklije kroz MZ Rijeke i nastavak izgradnje Bulevara Mira, dodatnih 750.000 KM za dječiji vrtić na Ilićki i po 200.000 KM za fiskulturne sale u Rašljanima i Omerbegovači.

„Opredijelili smo se i da značajno podržimo sportske klubove, prvenstveno premijerligaše. Značajno ćemo podržati ŽOK „Jedinstvo“ i MOK „Mladost“ jer igraju međunarodnu, evropsku ligu, a FK „Jedinstvo“ ćemo pomoći sa 200.000 KM jer ulaze u prvu ligu Republike Srpske i naš je cilj da budu premijerligaši BiH“, rekao je Kadrić.

Na 51. sjednici, koja je započela nakon podnevne pauze, Skupština je po hitnom postupku usvojila Nacrt zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta, a doneseni su i Zakon o likvidacionom postupku kao i Zakon o stečaju. Poslanici su razmatrali i Informaciju o radu Osnovnog suda Brčko distrikta u prošloj godini.

Sjednica je prekinuta nakon pauze na kojoj nije postignuta saglasnost o Prijedlogu odluke o imenovanju vršioca dužnosti direktora Kancelarije za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije koja je u dnevni red uvrštena na početku sjednice.

„Moram priznati da se nakon obavljenih konsultacija nismo usaglasili oko toga ko će biti vršilac dužnosti u periodu od šest mjeseci kako bi se mogla pripremiti procedura za raspisivanje javnog konkursa za izbor direktora i početak formiranja ove institucije, veoma bitne za Brčko distrikt. Nastavit ćemo s konsultacijama i usaglašavanjem kako bi došli do rješenja“, rekao je predsjednik Skupštine nakon sjednice.

Poslanici su na početku zasjedanja Skupštine minutom ćutanja odali poštu preminulom Mihajlu Jovanoviću, bivšem potpredsjedniku Skupštine Brčko distrikta BiH.