Usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju Brčko distrikta BiH

53

Skupština Brčko distrikta usvojila je u nastavku 31. redovne sjednice Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju sa amandmanima.

Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje izjavio je da se usvajanjem izmjena i dopuna obezbjeđuje usklađenost ovog zakona sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju BiH i veća kontrola nad radom visokoškolskih ustanova u Brčko distriktu BiH.

Amandmanom je dopunjen član 19. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju na način da će rješenje izdato visokoškolskoj ustanovi prije stupanja na snagu ovog zakona predstavljati licencu i prvu akreditaciju visokoškolske ustanove, koja će važiti do rješavanja po zahtjevu za licenciranje i akreditaciju koji je podnesen prije stupanja na snagu izmjena i dopuna, a u roku koji je određen Zakonom o visokom obrazovanju Brčko distrikta BiH. Visokoškolske ustanove koje nisu podnijele zahtjev za licenciranje i akreditaciju u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju u Brčko distriktu BiH ne mogu ostvariti pravo na akreditaciju u skladu s ovim zakonom.

Prije usvajanja Zakona i amandmana Skupština je donijela Zaključak kojim je utvrdila da se odredbom člana 19. Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju Brčko distrikta BiH ne ukida ili ne umanjuje nijedno već stečeno privatno pravo fizičkog, pravnog lica ili lica koje nastupa u privatnom svojstvu. Zaključeno je da je vremenski period u prošlosti na koji se zakon primjenjuje razuman i da postoji uvjerljiv javni interes da odredba ima retroaktivno dejstvo.

www.brckodanas.com

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime