Usvojena odluka o upisu 720 đaka u srednje škole

40

Na vanrednoj sjednici Vlade usvojen je Prijedlog odluke o broju đaka za upis u srednje škole Brčko distrikta BiH za školsku 2019/2020. godinu.

Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje, rekao je da je odobreno 36 odjeljenja po 20 učenika, što po školama znači šest odjeljenja u Gimnaziji, devet odjeljenja u Ekonomskoj školi, 12 odjeljenja u Tehničkoj i devet odjeljenja  u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi.

„Nakon tripartitnog vijeća koje su činili poslodavci, predstavnici zajednice i Odjeljenja za obrazovanje usaglašeni su stavovi i došlo je do izbora 34 različita zvanja, što je maksimalno moguće provedivo na području Brčko distrikta BiH. Učenici osnovnih škola će, nadam se, moći izabrati zvanje i u perspektivi aplicirati za razne poslove”, dodao je Osmanović.

Prošle godine ova ista odluka donesena je za 43 odjeljenja po 20 đaka, odnosno 140 učenika više u srednjoškolskim klupama nego za narednu školsku godinu.

Na osnovu prijedloga Odjeljenja za obrazovanje usvojena je i Odluka o troškovima provođenja postupka akreditacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa registrovanih na području Brčko distrikta BiH. Osmanović je rekao da usvajanjem ove odluke konačno kreće postupak akreditacija visokoškolskih ustanova s područja Brčkog.