UUSK „Fon“ organizovao seminar za članove hora „Prosvjete“ – predavala Ivana Ristić

98

Iako je vrijeme epidemije, obrazovanje ne smije da prestane. Vođeni time, članovi Mješovitog hora SPKD „Prosvjeta“ Brčko pohađali su seminar vokalne tehnike za horske pjevače, koji je vodila Ivana Ristić, student završne godine Univerziteta za muzičku i scensku umjetnost u Gracu, a organizovalo Udruženje za umjetničko stvaralaštvo i kulturu „Fon“ iz Brčkog.

Uz tehničku podršku mr Branislave Popović, koja je vođa hora, Ivana je pjevačima Prosvjetinog hora govorila o vokalnoj tehnici, dikciji, pravilnom disanju i svemu onome što solo ili horskog pjevača čini dobrim izvođačem.

“Nije prvi put da držim predavanje ovog tipa. Ipak, poseban je osećaj kada to radim u svom rodnom gradu. Bilo mi je veliko zadovoljstvo družiti se sa članovima Hora SPKD “Prosvjeta”. Predavanje je bilo više nego pozitivno jer su učesnici, kroz niz interesantnih i zanimljivih pitanja, htjeli da saznaju mnogo više. Raduje me da organizatori planiraju još ovakvih i sličnih seminara jer verujem da u Brčkom postoji mnogo zainteresovanih koji bi htjeli da nauče više o horskom pjevanju”, kaže mlada i već uspješna Ivana Ristić.

Ivanu Ristić sugrađani pamte po nesvakidašnjem koncertu koji je održala prije četiri godine sa kolegama iz srednje muzičke škole “Stanković” iz Beograda, a pred odlazak na studiranje u Grac. Njenu dosadašnju karijeru kroz školovanje krasi jedanaest osvojenih prvih nagrada i niz laureata na međunarodnim takmičenjima solo pjevača širom starog kontinenta, te ne čudi da uveliko dobija primamljive ponude za učešće u muzičkim projektima i prije završetka fakulteta.

S obzirom da je epidemiološka situacija obustavila rad broj udruženja, tako i Prosvjete, te članovi hora nisu u prilici da vježbaju za nastupe kao ranije, i hor i članovi udruženja „Fon“ se nadaju da će ove godine ipak biti u prilici da organizuju drugi takmičarski festival horova „FonFest“ u Brčkom.

“Nakon prošlogodišnjeg veoma uspješno organizovanog Prvog horskog festivala “FonFest” ideja nam je bila da ove godine, pred Drugi festival, proširimo aktivnosti. Uz seminare za folklorna društva i školu sviranja tradicionalnih instrumenata, planirano je i nekoliko seminara posvećenih horskom pjevanju. Pandemija koja je zahvatila Planetu spriječila nas je u tome. Ipak, uz sve epidemiološke mjere predostrožnosti, i uz minimalan broj učesnika raspoređenih u dvije grupe, uspjeli smo da održimo seminar vokalne tehnike za članove Mješovitog hora SPKD “Prosvjeta” i ovo je prvi seminar ovog tipa održan u Brčkom”, rekao je Miroslav Obradović, predsjednik udruženja “Fon”.