Uz podršku Čeha do povećanja bezbjednosti hrane u BiH

49

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić i šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Saša Tanić potpisali su u utorak 6. marta Memorandum o razumijevanju sa Češkom razvojnom agencijom, Centralnim institutom za nadzor i kontrolu u poljoprivredi iz Brna i Državnim veterinarskim institutom iz Praga, koji se odnosi na implementaciju projekta „Unapređenje sistema bezbjednosti hrane u BiH“.

Ciljevi ovog memoranduma su jačanje saradnje, pružanje podrške i olakšavanje prenosa znanja s ciljem povećanja bezbjednosti hrane u BiH, a u partnerstvu s nadležnim institucijama na svim nivoima vlasti u BiH. Projekat bi trebalo da doprinese poboljšanju kvaliteta hrane u BiH, fokusirajući se na odgovornu poljoprivrednu proizvodnju i promovisanje hrane koja ne šteti ljudskom zdravlju.

Projekat je u potpunosti usklađen s preporukama Evropske komisije u oblasti bezbjednosti hrane, a njegova glavna svrha je da se iskoristi za doprinos u tri glavne oblasti: podrška uspostavljanju funkcionalnog sistema kontrole pesticida i đubriva, te integralne zaštite bilja, zatim podrška uspostavljanju sistema službenog uzorkovanja za salmonelu i podrška uspostavljanju pilot sistema za kontrolu aditiva u hrani, saopšteno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.

Memorandum bi trebalo da potpišu i predstavnici Agencije za bezbjednost hrane BiH, Kancelarije za veterinarstvo BiH, Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH, Federalne uprave za inspekcijske poslove i Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Projekat se realizuje u okviru razvojne saradnje između Republike Češke i BiH.

www.brckodanas.com

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime